DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Zhou: Minden lehetséges dolgon keresztülmentem

Az idei szezon egyetlen újonca, Guanyu Zhou mérleget vont első F1-es félévéről: szerinte a megbízhatósági problémák nélkül még több pontot tudott volna szerezni, de így sem elégedetlen.

A szezonnyitó Bahreini Nagydíjon mindössze egyetlen újonc sorakozhatott fel a rajtrácsra Zhou személyében, aki a tavalyi F2-es bronzérmet követően az Alfa Romeo színeiben kapott lehetőséget a királykategóriában Valtteri Bottas csapattársaként. Az ifjú kínai versenyző rögtön a debütálásán pontot tudott szerezni, azóta azonban több technikai hiba is hátráltatta őt, legemlékezetesebb pillanata pedig kétségkívül a horrorisztikus silverstone-i baleset volt. Zhou mindezek ellenére pozitívan értékelte első F1-es félévét.

„Elégedett vagyok az általam végzett munkával és a Bahrein óta tapasztalt fejlődésemmel” – mondta Zhou az F1 hivatalos weboldalának. „Úgy érzem, hogy az eddigi versenyek során minden lehetséges dolgon keresztülmentem, amit egy versenyző nagyjából 10 év alatt megtapasztal. Rendkívül sok megbízhatósági problémánk volt, melyek miatt futamokat voltam kénytelen feladni, de ez része a játéknak. Ugyanakkor nem a legjobb dolog rögtön a pályafutásod elején egy ekkora balesetet elszenvedni” – utalt a kínai pilóta silverstone-i eseményekre.



„A kiesések nélkül úgy gondolom, hogy sokkal több pontot szerezhettünk volna. Mindazonáltal sikerült elérnünk a céljainkat, hiszen szerepelhettünk a Q3-ban, valamint kétszer pontot is tudtunk szerezni, emellett a tempónk is jónak tűnt. Összességében teljesen elégedett vagyok, különösen a Q3 miatt, mert előzetesen nem gondoltam, hogy sok lehetőségünk lesz elérni, ezért ez mindenképp nagy meglepetés és lökés volt számomra.”

„A magammal szemben támasztott elvárásaim folyamatosan nőnek, például meglehetősen dühös vagyok, ha már a Q1-ben kiesem az időmérőn. Az év elején még talán beleférne, de most már a folyamatos Q2-es szereplés a célom, annak ellenére, hogy nagyon szoros a mezőny.”

Zhou jövőjével kapcsolatban egyelőre nem történt hivatalos bejelentés, a Formula.hu információi szerint azonban közel a szerződéshosszabbítás az Alfa Romeóval, melyet alátámaszthat, hogy a kínai sem aggódik túlságosan 2023 miatt: „Jelenleg nem érzem úgy, hogy aggódnom kellene a jövő év miatt, de Spa körül mindenképp beszélnünk kell majd róla. Ha továbbra is így folytatom, ahogy eddig, és minden versenyen fejlődöm, akkor nem látom akadályát a közös folytatásnak.”

Az Alfa Romeo kínai pilótája öt pontot szerzett az eddigi 13 verseny során, mellyel az egyéni bajnokság 17. helyéről várja a nyári szünetet követő folytatást.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: