KezdőlapFormula 1Zhou: Alonso már három-négy éve a legnagyobb segítségem

Zhou: Alonso már három-négy éve a legnagyobb segítségem

-

Az Alpine akadémiájának tagja, Guanyu Zhou elmondása szerint Fernando Alonso többet segített neki bárkinél az elmúlt négy évben.

Zhou 2019-ben csatlakozott az akkor még Renault akadémiához, és idén először vett részt hivatalos F1-es szabadedzésen. A kínai lenyűgözően debütált ezen az edzésen, hiszen a tizennegyedik helyen végzett, csupán három hellyel a másik Alpine-t vezető Esteban Ocon mögött.

Elégedett volt a teljesítményével, és elmondása szerint ebben nagy szerepe volt Alonsonak, aki minden más versenyzőnél többet segített neki, ahogyan a ranglétrán haladt előre:

„Egy olyan nap volt, amire egész versenyzői pályafutásom során emlékezni fogok.” – mondta Zhou a Formula 2 honlapján.

„Mindig is nagyon más volt, mint kimenni és néhány napot tesztelni egy F1-es autóval. A pályán vagy a többi versenyzővel, a bálványaiddal és a világbajnokokkal. Különleges látni őket, ahogy elhaladnak melletted a levezető körödön.” – mondta.

„Abban az időszakban már nincs veled az edződ, mert akkorra mindenki tudja már, hogy mit csinál az első szabadedzés során, de Fernando sokat segített nekem. Az elmúlt három-négy évben ez volt a legtöbb, amit valaha is segített nekem egy másik versenyző.” – mondta Zhou.

„Együtt mentünk végig a pályabejáráson, és közben részleteket mondott nekem a pálya felületéről és a bukkanókról. A mérnöki eligazításon végig néztük a belső kamerás felvételeket, és mindent elmagyarázott nekem.”

„Elégedett voltam a teljesítményemmel – nagy volt a nyomás, de úgy gondolom, hogy a sebességet tekintve nagyon jól ment. Az egyik legfontosabb rész az volt, hogy minden programot teljesítsek. Nem lehetett csak a köridőkre koncentrálni. Több időt fordítottam arra, hogy jó visszajelzést adjak nekik. A csapat nagyon hitt bennem, és azt hiszem, ez kifizetődött.” – modta Zhou.

Ha hihetünk a pletykáknak, akkor jövőre a kínai versenyző nem csak egy, hanem az összes első szabadedzésen részt vesz majd, hiszen elvileg már aláírt az Alfa Romeo csapatához:

„Mindig is nehéz volt, hogy nem volt senki, akit követhettem volna Kínából, aki meg tudta volna mondani, merre kell mennem, hogy F1-es pilótaként érvényesüljek.”

„Ha visszamehetnék az időben, más döntéseket hoznék, és más kategóriákat vagy csapatokat választanék, de ez van, ha az ember vakon megy át az ajtókon.” – zárta Zhou.