2024. április 25. 12:20
KezdőlapSuperbikeXavi Forés: Kommentátori székből a top 10-be Estorilban

Xavi Forés: Kommentátori székből a top 10-be Estorilban

Nem azzal számolt sem a GoEleven, sem Xavi Forés, hogy a katalánnak be kell ugrania. Ha viszont beugrott, kiválóan sikerült.

Szedte az áldozatait rendesen Estoril, a portugál Superbike-világbajnoki hétvégét ugyanis többen feladni kényszerültek sérülés miatt. Az egyik ilyen a kulcscsontját törő Philipp Öttl volt. Pénteken tehát a német a hétvége hátralévő részére kiírta magát a küzdelmekből, így pedig sürgős megoldás kellett.

Ez végül Xavi Forés lett, aki egyébként az endurance-vb-n is Öttl csapattársa a Team ERC Endurance-nál. Forés először a szombati harmadik szabadedzésen ülhetett motorra, a beugrás mégis kiválóan sikerült. Az első futamon, a 17. helyről rajtolva, tizenegyedikként intették le. A Superpole-versenyen erre is rátett egy lapáttal és kilencedik lett. A hétvégét végül a harmadik futamon egy tizedik hellyel zárta. Az, hogy mindhárom alkalommal pontszerzőként zárjon, 2020-ban, amikor utoljára itt versenyzett, egyetlen alkalommal sem fordult vele elő.

Őrült hétvége volt” – kezd bele a körülötte zajló anarchiába Forés. „Egyébként is itt voltam, de teljesen más szerepben, szakkommentátorként. Amikor sétáltam a paddockban, odajött hozzám a csapat és megkérdezte, akarok-e versenyezni. Azt mondtam: miért is ne? Szóltam az unokatestvéremnek, hogy menjen el hozzám, pakolja fel a bőrruhát és a sisakomat, és amint lehet, pattanjon autóba. Szegény egész éjjel vezetett, reggel hatra ért oda hozzánk. Aztán megcsináltuk a technikai ellenőrzést, és már kinn is voltam a pályán. Őszintén szólva nem számítottam arra, hogy én itt most versenyezni fogok, de szép tapasztalat volt.