Wolff: senki nem fog újra nyolc bajnoki címet nyerni zsinórban

A Mercedes csapatfőnöke szerint nem lesz olyan csapat a Forma-1-ben, amely képes lesz megismételni a bravúrjukat, ugyanis a jelenlegi szabályok ezt már nem teszik lehetővé.

Toto Wolff, Team Principal and CEO, Mercedes AMG, attends the Press Conference

Fotót készítette: Gareth Harford / Motorsport Images

A brackley-i alakulat a hibrid éra 2014-es kezdete után hatalmas dominanciát alakított ki a Forma-1-ben, zsinórban nyolc alkalommal nyerték meg a konstruktőri bajnoki címet és az egyéni sikereikbe is csupán Max Verstappen tudott "belerondítani" a tavalyi év végén.

A 2022-es szabályváltozások azonban komoly csorbát ejtettek az Ezüst Nyilakon, különösen az idény elején küszködtek az új aerodinamikai kialakítás mellékhatásaként jelentkező delfinezéssel.

Ennek következtében nagyon gyorsan eldőlt, hogy nem fogják tudni folytatni fantasztikus szériájukat, de Lewis Hamilton is először maradt futamgyőzelem nélkül pályafutása során egy adott szezonban.

Toto Wolff szerint csak maguknak köszönhetik a visszaesést, és magukat kell okolniuk a lassú szezonkezdetért, ugyanis nem végeztek elég precíz munkát az autó kialakítása során.

Még több F1 hír:

„Ez csakis a mi hibánk volt, a többiek egyszerűen jobb munkát végeztek az új szabályokkal, mint mi. Az esetünkben az autóval voltak problémák, így rajtunk áll, hogy ezt kijavítsuk. Minden más stabil alapokon áll, a csapat, a versenyzők és a technikai háttér is“ - ismerte el az osztrák.

A csapatvezető ismét megerősítette, majdnem egy fél évre volt szükségük ahhoz, hogy megoldják a pattogás problémáját, ami nemcsak teljesítményben jelentett hátrányt számukra, de a versenyzőiknek is fizikai fájdalmat okozott. Ráadásul jelentős időveszteséget jelentett számukra a fejlesztési versenyben, így csupán az idény végére érték utol az éllovasokat.

 

Wolff azonban úgy véli, a jövőben nem lesz olyan csapat, amelyik zsinórban nyolc konstruktőri bajnoki címet gyűjt majd be, ugyanis az FIA által bevezetett költségplafon intézménye, valamint a helyezéssel arányos szélcsatornában eltölthető idő miatt még inkább ki fognak egyenlítődni az erőviszonyok.

„A költségvetési sapka tömöríti a mezőnyt és olyan ellenfeleket állít majd az utunkba, akik ma még nem közvetlen riválisaink. Nem hiszem, hogy a nyolc egymást követő bajnoki cím megszerzése újra lehetséges lesz“ - vélekedett a csapatvezető.

Ross Brawn búcsúzik a Forma-1-től, már csak a kanapéról fogja nézni

Legyél a Motorsport-közösség része

Csatlakozz a beszélgetéshez
Előző cikk Az AlphaTauri vezető mérnöke kevesebb alkatrészt szeretne átvenni a Red Bulltól
Következő cikk Webber: Schumacher elküldése rossz fényt vet a tehetséges versenyzőkre

Legjobb hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások. Miért nem írja meg az elsőt?

Regisztrálj ingyen

  • Szerezz gyors hozzáférést a kedvenc cikkeidhez

  • Értesítések kezelése a legfrissebb hírekről és a kedvenc versenyzőkről

  • Hallasd a hangod a cikk kommentálásával.

Motorsport prime

Fedezd fel a prémium tartalmat
Feliratkozás

Kiadás

Magyarország