DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Wolff: Oka van, hogy Hamilton hétszeres, Alonso pedig „csak” kétszeres világbajnok

Toto Wolff szerint a világbajnoki cím megszerzéséhez több kell egy nagyszerű autónál – bölcs döntéseket is kell hozni, továbbá kordában kell tartani az egót. A Mercedes csapatfőnöke szerint ez az oka, hogy Hamilton hét, Alonso pedig „csupán” két bajnoki címmel rendelkezik.

Fernando Alonso minden idők egyik legjobb Formula-1-es pilótája, ennek ellenére a spanyol 2013 óta nem végzett a dobogó legfelső fokán, világbajnoki címet pedig utoljára 2006-ban nyert. A renault-s sikerei után Alonso hozott néhány rossz döntést, különösen akkor, amikor a McLarenhez és a Ferrarihoz igazolt. Bár anyagilag nem, a sikert illetően megszenvedte ezeket az éveket, szemben Lewis Hamiltonnal, akinek döntései mind jól sültek el.

A brit mindenkit megdöbbentett, amikor 2013-ban távozott a McLarentől és a Mercedeshez igazolt úgy, hogy előbbi akkor a harmadik, míg utóbbi jóval lemaradva, csupán az ötödik helyen állt. Hamilton azóta hat egyéni világbajnoki címet nyert a Mercedessel, továbbá egymás után hétszer konstruktőri bajnokok is lettek.

„Akik azt mondják, hogy világbajnokok lennének Lewis autójában… nos, miért nem ők ülnek abban az autóban? Vajon miért váltott ő 2013-ban a McLarenről a Mercedesre? Merész lépés volt” – nyilatkozta Toto Wolff a Daily Mailnek. „A mai napig van példa arra, hogy az emberek a pénz, és nem az autó miatt mennek egy csapathoz.”



A Mercedes csapatfőnöke szerint Alonso kétségtelenül az egyik legjobb F1-es pilóta, aki valaha versenyzett. „Kiábrándító a sportág számára, hogy nem fűződik kettőnél több cím a nevéhez” – mondta. „De tudod, ez arról szól, hogy te a Naprendszer része vagy, nem maga a Nap. Néhány versenyző meggondolatlan. A média reflektorfényébe kerülnek és kezdik elhinni, hogy ők a Nap, te pedig nem. Igazából, egyikünk sem az. Mi mindannyian műholdak vagyunk, bolygók, amelyek forognak.”

Jelenleg Hamilton az egyetlen pilóta, aki három számjegyű futamgyőzelmet ért el, továbbá elérte Michael Schumacher sokáig behozhatatlannak hitt rekordját és megszerezte hetedik világbajnoki címét. Toto Wolff szerint óriási sikere ellenére pilótája nem kapja meg a megérdemelt elismerést. „Úgy gondolom, Lewist nem tartják olyan jónak, mint kellene, több okból kifolyólag. Szerintem az emberek csak akkor fogják majd fel teljesítménye nagyságát, amikor nyugdíjba vonul” – hangsúlyozta a Mercedes-főnök.

Ami a brit visszavonulását illeti, a 2023-as szezon végéig még biztosan a Mercedes versenyzője lesz, ugyanis kétéves szerződést írt alá a csapattal. Ha Hamilton idén, és az elkövetkező két évben is megnyeri az egyéni bajnokságot, azzal példátlan, tíz világbajnoki címre tehet szert. Bár ez a szám leírva is elképesztő, a brit egyelőre valószínűleg beérné a nyolcadik, rekordnak számító bajnoki címmel is. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: