KezdőlapFormula 1Wolff: Hamilton nyerhetett volna, ha nincs az ütközés Magnussennel

Wolff: Hamilton nyerhetett volna, ha nincs az ütközés Magnussennel

-

Toto Wolff szerint lehetséges győzelemtől fosztotta meg Lewis Hamiltont a Spanyol Nagydíj rajtja után Kevin Magnussennel történt ütközés. A Mercedes csapatfőnöke elárulta, menet közben jöttek rá, miként kezeljék jól a gumikat.

Miután az első körben összeütközött Kevin Magnussennel, és defektes bal első kerékkel visszaevickélt a boxba, Lewis Hamilton az élen álló Charles Leclerc-hez képest 54 másodperces hátrányban, az utolsó helyre tért vissza a pályára. Végül pontosan ekkora hátrányban intette le a kockás zászló az ötödik helyen, de ha nincs a vízszivárgás az utolsó körökben, akkor 40 másodperc körüli lemaradással a negyedik helyen végzett volna.

Ez még úgy is megsüvegelendő teljesítmény, hogy a győztes Max Verstappen versenyidejét egy kicsúszás és a George Russell mögött hol kinyíló, hol beragadó DRS-sel töltött körök is növelték, hiszen Hamiltonnak közben át kellett verekedne magát a fél mezőnyön. 

A nap versenyzőjének választott hétszeres világbajnok a rajt után történt incidenst követően még azt javasolta a csapatnak, hogy kíméljék a motort, és adják fel a futamot, utólag azonban már ő is örült, hogy nem tették ezt. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke pedig elmondta, szerinte normál körülménye között a győzelem sem lett volna elérhetetlen a számukra.

Spanyol Nagydíj, rajt
A rajtnál hátrány volt Hamiltonnak a közepes keverék Fotó: Wolfgang Wilhelm/Mercedes-AMG Petronas

„Amikor az ember tulajdonképpen elveszítette a versenyt, mindig meg kell hozni a döntést, hogy érdemes-e folytatni. A pilóta a saját szemszögéből úgy gondolhatja, hogy nem lehetséges [jó eredményt elérni], hiszen 50 másodperccel vagyok lemaradva az élen állótól. Ugyanakkor volt rendelkezésre álló futásmennyiség a motorban, és soha nem adunk fel semmit. A versenytempója pedig végül lenyűgöző volt, a győzelemért versenyzett volna” – dicsérte Hamiltont Wolff a Sky Sportsnak.

A csapatfőnök szerint ugyanakkor attól sem voltak messze, hogy a technika ördöge megfossza őket a jó eredménytől. „Láttuk, ahogy ez a probléma egyre nagyobb méreteket öltött a verseny alatt, és nem volt világos, hogy be tudjuk-e fejezni a futamot – utalt a vízszivárgásra, ami miatt Carlos Sainz a végén visszaelőzte a britet. – Végül szó szerint éppen, hogy átszeltük a célvonalat. Nem vagyok benne biztos, hogy a motor nem sérült meg.”

Menet közben találtak valamit

Hamilton a közepes keveréken kezdte a futamot, de az első kör végén a kényszerű kerékcseréje során lágyakat kapott. Az első etapja pedig – hiába autózott zavartalanul – nem volt valami eget rengető. A következő kerékcseréje után viszont látványosan feljavult a tempója, amit Wolff a kiállás közben végrehajtott változtatásoknak tulajdonított.

„Meg kell vizsgálnunk, hogy az első etapban hogyan kezeltük a gumikat. Úgy tűnt, esélyünk sincs hozni az élmezőny tempóját. Max DRS nélkül is képes volt megelőzni [Russellt] az új gumikon (valójában Russell kiment előle a bokszba – a szerk.). De az autó utána valahogy megváltozott, ami a teljesítményt illeti. Láttuk, hogy Lewis ugyanolyan régi gumikkal felzárkózott, mi pedig azt mondtuk, »rendben, ebből tanulhatunk valamit«, és hirtelen felszabadítottuk az autóban rejlő potenciált azzal, hogy a boxkiállásnál változtattunk néhány dolgon. Örülök, hogy nem adtuk fel a versenyt Lewis-zal, mert ez volt számunkra a legértékesebb futam a két autó, a beállítások és a gumik összehasonlítására.”

ForrásSky Sports