Vissza a jövőbe: V8-as motorokkal támad az Audi és a Porsche az LMDh-ban!

Az Audi és a Porsche LMDh autóját is egy ikerturbóval ellátott V8-as motor fogja hajtani 2023-ban a WEC-ben és az IMSA-ban, erősítették meg a VW-csoporthoz tartozó német márkák.

Porsche LMDh

Fotót készítette: Porsche Motorsport

A Porsche, amelynek LMDh autója pár héttel ezelőtt teljesítette az első tesztjét, megerősítette, hogy az autónak egy „nagy lökettérfogatú” V8-as motor” adja az erejét. Ugyanennek a motornak egy változata lesz majd megtalálható az Audi LMDh autójában is.

Bár a Porsche nem árulta el, pontosan milyen projekt dolgozott a motoron, a márka motorsport részlegének főnöke, Thomas Laudenbach elmondása szerint nem egy kifejezetten versenyzésre épített motorról van szó, hanem egy utcai autókban is megtalálható erőforrás adja a prototípus motorjának alapját.

További híreink:

Ez alapján minden bizonnyal az Audiktól kezdve a Porschéken át egészen a Lamborghinikig és Bentleykig is megtalálható 4 literes V8-as egységről van szó:

„El voltunk kényeztetve a rendelkezésünkre álló motorválasztékkal kapcsolatban, mert a márka kínálata ígéretes alapokat biztosít a versenyzésre szánt erőforrásoknak” – nyilatkozta laudenbach. „Úgy éreztük, hogy az ikerturbós V8-cal érjük el a legjobb egyensúlyt a költségek, súly, teljesítmény tekintetében.

A Porsche hozzátette, az LMDh szabályoknak megfelelően az új motor teljesítménye 480 és 520 kW (643-697 lőerő) közé esik – amit a Williams Advanced Egineering, a Bosch, és az Xtrac által közösen fejlesztett 40kW-os hibrid rendszerrel együtt érnek el. Hozzátették azt is, hogy 10,000 rpm-en maximalizálták a belső égésű motor fordulatszámát.

Porsche LMDh, V8 Biturbo engine

Porsche LMDh, V8 Biturbo engine

Fotó készítője: Porsche Motorsport

A Penske-vel közösen indított gyári csapat 2023-tól versenyez majd az amerikai IMSA-ban és az európai WEC-ben, köztük a legendás 24 órás Le Mans-nal, ahol először csapnak majd össze az LMH és az LMDh kategória autói.

A Porsche testvércsapata, az Audi még nem kezdte meg a saját autójának tesztelését, amit elmondásuk szerint „2022 első negyedévében” fognak megtenni.

Legyél a Motorsport-közösség része

Csatlakozz a beszélgetéshez
Előző cikk Räikkönen új porondon – csapatfőnöknek áll!
Következő cikk Utolsó esély, hogy elmondd a véleményed az INDYCAR globális rajongói felmérésében

Legjobb hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások. Miért nem írja meg az elsőt?

Regisztrálj ingyen

  • Szerezz gyors hozzáférést a kedvenc cikkeidhez

  • Értesítések kezelése a legfrissebb hírekről és a kedvenc versenyzőkről

  • Hallasd a hangod a cikk kommentálásával.

Motorsport prime

Fedezd fel a prémium tartalmat
Feliratkozás

Kiadás

Magyarország