KezdőlapFormula 1Villeneuve: Leclerc ausztriai győzelme jót tett a magabiztosságának

Villeneuve: Leclerc ausztriai győzelme jót tett a magabiztosságának

-

Jacques Villeneuve szerint Charles Leclerc magabiztosságának jót tett az, hogy legyőzte Max Verstappent Ausztriában.

A Red Bull Ringen a monacói versenyző háromszor utasította maga mögé holland ellenfelét. A Ferrari gumikezelése jobb volt a Red Bullénál, így a vörösök nagyobb tempóra voltak képesek. Hiába próbálkoztak a Bikák elévágással, a 24 éves pilóta mindannyiszor visszavette az első helyet.

Ugyan az utolsó körökben a gázpedállal kellett megküzdenie Leclerc-nek, ám Verstappen már nem tudta utolérni, így ő láthatta meg először a kockás zászlót.

„Az első Verstappen elleni manővernél ugyanazok a körülmények voltak mindkét versenyzőnél: ugyanolyan gumin mentek, és egyenlő üzemanyag volt az autójukban. Az egy szép küzdelem volt, majd túl nagy különbségek alakultak ki a gumik kopása és a DRS miatt. Verstappen ott már nem védekezett igazán. A DRS ugyan előzéseket generál, ám nem teszi szórakoztatóbbá a versenyt. A kérdés az: mit akarunk az F1-től? A 2022-es szabályok hosszútávú megoldásként lettek megalkotva, csakúgy, mint a DRS. Ám már annyira hozzászoktunk…” – nyilatkozta Villeneuve.

Sainz nem jól ítélte meg a helyzetet a sprintfutamon:

A kanadai ex-versenyző szerint Carlos Sainz a sprintfutamon hibát követett el. Egymást kellett volna inkább segítenie a két pilótának, ám ehelyett a spanyol erőfitogtatásba kezdett. Így Verstappen könnyedén megszerezte a győzelmet.

„A szombati sprintverseny nagyszerű volt. A Ferrarik voltak a legyorsabbak, de elkezdtek egymással harcolni. Carlos Sainz rosszul mérte fel a helyzetet, inkább a gumikkal kellett volna spórolnia. Így Charles Leclerc-rel együtt nyomást gyakorolhattak volna Max Verstappenre. Egyértelműen látszott, hogy a Ferrari autói vasárnap, megtankolva jobban mozogtak. Leclerc könnyebben fűzte át magát a kanyarokon, és még a kiállás előtt is jobb volt a tapadása. A Red Bull egy kissé bizonytalannak tűnt. Agresszív stratégiával próbálták a Ferrarit a boxba csalogatni, de a Scuderia nem hátrált meg. Verstappennek az volt a szerencséje, hogy Sainz kiesett. Elég fájdalmas volt Carlos számára, különben is, veszélyesnek tűnt azzal a guruló autóval. A glória miatt nehezebb kiszállni az autóból. Kár volt viszont, hogy a biztonsági autó helyett, csak VSC fázist kaptunk. Nincs semmi következetesség idén. Szerintem a versenyen a Safety Car-t kellene használni, hiszen biztonságosabb.” – magyarázta 1997 világbajnoka.

Jó tanácsok Mick Schumachernek:

Az ismét pontot szerző német versenyzőhöz is volt egy-két szava Villeneuve-nek.

„Versenyzőként határozottan fejlődött. Én is sokat kritizáltam őt, rengetegszer bukott és nagyon erőltette, de most tényleg jobb lett. A Hamiltonnal folytatott küzdelme csodálatos volt. Ám amint megelőz valakit, túlságosan leszorítja a másikat a pályáról. Vasárnap többször is megcsinálta ezt, többek között Fernando Alonsóval. Óvatosabbnak kell lennie. Ez most az egyetlen hibája, az elmúlt futamokon elég jó volt a tempója.”