DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Verstappent is jelölték a BBC Év Sportszemélyisége-díjra

A BBC nyilvánosságra hozta, melyik hat sportoló került fel a 2021-es Év Sportszemélyisége-díj jelöltjeinek listájára. Nem, ezúttal nem Lewis Hamilton, hanem holland riválisa, Max Verstappen kapott helyet olyan nevek mellett, mint Tom Brady és Novak Djokovic.

A BBC minden decemberben megrendezi éves rendezvényét, hogy ezzel ünnepelje az év legnagyobb sportteljesítményeit. A nemzetközi díjat 2013-ban Sebastian Vettel is elnyerte, amikor azt még BBC Tengerentúli Év Sportszemélyisége néven ismerhettük. A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton eddig kétszer nyerte meg a díjat – köztük tavaly is –, de ezúttal nem került fel a listára, míg a világbajnokságban ellene harcoló fiatal holland, Max Verstappen igen.

A díjra jelölteket a BBC hétfőn jelentette be, éppen az őrült és megmagyarázhatatlan Szaúd-arábiai Nagydíjat követően. A futam a bajnoki riválisok összetűzéseivel telítetten, szürreális beszélgetések és kifogásolható döntések sorozata között zajlott le, és bár ezúttal végül éppen a holland maradt alul, első világbajnoki címének megszerzésére való esélye ugyanannyi, mint a nyolcadikért induló Lewis Hamiltonnak. A pontegyenlőség miatt a hétvégi Abu Dhabi Nagydíj egy valódi „final game” lesz, ami akár minden eddigi eredményt felülírva, egyedül dönt majd a bajnoki cím sorsáról. Amelyik pilóta ugyanis a másik előtt végez, az lesz az idei év világbajnoka; kivéve, ha mindketten nulláznak. Akkor Verstappen a kilenc megszerzett győzelmével zsebre teheti a trófeát.

A fiatal holland bár mindent beleadott az elmúlt futamokon, egyelőre úgy tűnik, a pszichológiai terhet inkább a már rutinosabb riválisa bírja könnyebben cipelni. Épp ezért talán éppen jókor jön neki az önbizalomtuning, hiszen már önmagában is megtisztelő, hogy olyan neves sportolók közé választotta be a BBC, mint Saul ‘Canelo’ Alvarez (Mexikó, ökölvívó), Rachael Blackmore (Írország, lóverseny), Tom Brady (USA, amerikai futball), Novak Djokovic (Szerbia, tenisz) és Elaine Thompson-Herah (Jamaica, atlétika).

A szavazás már megnyílt a World Sports Star díjra a BBC honlapján, és december 14-én, öt nappal a ceremónia előtt zárul majd le. Max Verstappen szerencsére rendkívül népes szurkolótábornak örvend, a lelátók rendre narancssárgába borulnak miatta, és zseniális sportteljesítménye vitathatatlan, ám a díj többi jelöltje kemény ellenfélnek bizonyul.



A BBC ÉV SPORTSZEMÉLYISÉGE-DÍJ JELÖLTJEI

Saul Alvarez – A Caleb Plant felett aratott novemberi győzelem minden idők első vitathatatlan szuper-középsúlyú bajnokává tette. A mexikói pályafutása során 57 győzelemmel, két döntetlennel és csak egy vereséggel büszkélkedhet – 2013-ban Floyd Mayweather ellen. Alvarez azt tervezi, hogy cirkálósúlyba lép és megküzd Illunga Makabuval a világbajnoki címért.

Rachael Blackmore – Az ír zsoké lett az első női versenyző, aki megnyerte a Grand Nationalt Aintree-ben. Soha más nő nem ért célba ezelőtt az első két helyen. Ha ez nem volna elég, Blackmore lett az első vezető zsoké nőként a Cheltenham Fesztiválon, ahol hat győzelmet aratott. 

Tom Brady – Az amerikai futball-legenda hétre növelte Super Bowl-győzelmeinek rekordját, amikor februárban hozzásegítette a Tampa Bay Buccaneers-t a Kansas City Chiefs elleni győzelemhez. Brady októberben az NFL vezető passzolója is lett, továbbá megszerezte a szükséges 68 yardot, amivel átlépte a Drew Brees által felállított 80 358 yardos rekordot.

Novak Djokovic – A szerb klasszis közel állt ahhoz, hogy több mint ötven év után az első ember legyen, aki ugyanabban az évben megnyerte mind a négy teniszbajnokságot. Djokovic győzelmet aratott az Australian Openen, a francia nyílt teniszbajnokságon és a wimbledon-i bajnokságon is, ezzel kiegyenlítve a Rafael Nadal és Roger Federer által birtokolt húsz fő címet. Djokovic az US Open döntőjébe is bejutott, ahol a győzelem a negyedik 2021-es bajnoki címet jelentette volna számára, de végül alulmaradt Daniil Medvegyevvel szemben.

Elaine Thompson-Herah – A jamaicai beírta magát a történelembe, mint az első nő, aki teljesítette az olimpiai sprint dupla dupláját. Thompson-Herah mindkét számban a második leggyorsabb nő lett, 100 és 200 méteren aranyérmet szerzett, továbbá sikeresen megvédte riói címeit annak ellenére, hogy több szezonon keresztül Achilles-ín sérülése hátráltatta.

Max Verstappen – A fiatal holland izgalmas párharcot vív a Formula-1-es világbajnoki címért a hétszeres világbajnok Lewis Hamiltonnal. Az első világbajnoki címére törekvő Red Bull-pilóta egy futammal a vége előtt pontegyenlőséggel áll riválisával szemben. A holland győzelmei között szerepel többek között a szeptemberi hazai nagydíja is, ahol 65 000 lelkes szurkoló biztatta őt a lelátókon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: