KezdőlapFormula 1Verstappen és a Ferrari is történelmet írhat Monacóban

Verstappen és a Ferrari is történelmet írhat Monacóban

-

Szünet nélkül folytatódik a Forma-1-es szezon, méghozzá a legendás Monacóban. Ezúttal is számtalan érdekesség, statisztika is van a futam kapcsán, illetve rekordok is megdőlhetnek.

Verstappen Vettel nyomdokaiba léphet

Zsinórban a harmadik győzelmének, és Leclerc drámai kiesésének köszönhetően idén először vezeti ő maga és a csapata is a világbajnoki pontversenyt.

Ha a címvédő behúzza Monacót, akkor zsinórban négy futamgyőzelmet számlálhat, amire a Red Bullnál 2013 óta nem volt példa, akkor produkálta Sebastian Vettel azt az elképesztő, kilenc győzelmes szériáját. Amennyiben ez összejön, vagy az első három hely valamelyikén végez, akkor egalizál a négyszeres világbajnokkal a legtöbb Red Bull-lal elért dobogós hely tekintetében, ez lenne számára a 65.

A Red Bull eddig háromszor nyert a hercegségben, három különböző erőforrás elnevezéssel, 2011-ben Renault, 2018-ban TAG-Heuer és 2021-ben Honda névvel, szóval, ha idén nyernek, akkor a Red Bull Powertrains miatt a negyedik is meg lesz nekik.

Ferrari csúcstartó lehet

Tavaly Charles Leclerc nyerte a szombati időmérő edzést, ami a Scuderia 11. időmérős sikere volt a miniállamban, így egálba kerültek a McLarennel, vagyis, ha Leclerc vagy Sainz megszerzi az első rajtkockát, akkor a vörösök egyeduralkodók lehetnek e tekintetben Monacóban.

Amennyiben Leclerc diadalmaskodik szombaton hazai közönség előtt, akkor Nico Rosberg után ő lehet az első versenyző, aki egymás utáni két évben is megszerzi a pole-t. A német erre 2013-ban és 2014-ben volt képes.

Leclerc negyedik hazai versenyére készülhet [2020-ban nem rendeztek Monacói Nagydíjat – a szerk.], ám eddig egyszer sem látta még meg a kockás zászlót, balesetek, valamint technikai gondok miatt. A „monacói átok” néven emlegetett jelenség azonban az F1-en is túl nyúlik, hiszen a Formula 2 két versenyén sem tudott célba érni. Csapattársa azonban sokkal jobb mutatókkal rendelkezik, Sainz eddigi monacói fellépése során mindig pontot szerzett és bejutott a Q3-ba.

Továbbra is Senna a mérce

A legendás helyszín legendás győzelmeket és győzteseket is adott már a Forma-1-nek. Mind közül a legsikeresebb a brazil Ayrton Senna, aki hatszor nyert Monacóban. Őt Graham Hill és Michael Schumacher követi öt-öt diadallal.

Itt állította fel Senna a legtöbb egymás utáni győzelem egy pályán rekordját is, miután 1989 és 1993 között ötször nyert, mely rekordot Lewis Hamilton állította be Barcelonában 2017 és 2021 között.

Pole-ok számában is a háromszoros világbajnok a legjobb, öt edzéselsőséggel, de néggyel sokan állnak mögötte, Juan Manuel Fangio, Jim Clark, Jackie Stewart, Alain Prost és Michael Schumacher.

A jelenlegi mezőnyből Lewis Hamilton a legsikeresebb, két pole-lal és három győzelemmel.

Csak az első sor jelent garanciát sikerre

Az elmúlt 25 évben senki sem nyert Monacói Nagydíjat az első rajtsornál hátrébbról rajtolva, az utolsó Olivier Panis volt 1996-ban, az emlékezetes három célba érőt hozó versenyen. A francia a 14.helyről rajtolva nyert.

Az összes eddigi monacói futam 68%-át az első sorból nyerték meg.

A monacói siker az egyik legédesebb, főleg, ha valaki itt szerzi meg az első győzelmét. A Forma-1 elmúlt 71 évében kilenc ilyen pilóta is volt, köztük olyanok, mint Juan Manuel Fangio, Jack Brabham vagy Denny Hulme, a legutóbbi pedig Jarno Trulli volt. A realitások alapján pedig egyedül Carlos Sainznak van esélye, hogy csatlakozzon ehhez a klubhoz.

Az előzés igazi kuriózum Monacóban

Monaco híres arról, hogy nagyon nehéz, vagy olykor szinte lehetetlen előzni rajta. A hibrid éra elején, 2014 és 2016 között átlagosan 11,66 előzés volt a 78 kör alatt, ám ez a szám drasztikusan lecsökkent a 2017-es szabálymódosítások után. Azóta átlagosan 2,75 előzés van csupán az egész futamon.

Az elmúlt három futam mindegyikén csak egy versenyző állt az élen, tehát Verstappen, Hamilton és Ricciardo is végig vezetve tudott diadalmaskodni.2012-ben volt legutóbb olyan, amikor kettőnél több név vezetett a futamon.

Egyéb érdekességek

A McLaren számára Monaco a legsikeresebb helyszín, 15-ször nyertek itt, semelyik másik pályán nincs még ennyi sikerük.

2009 óta tavaly fordult először, hogy nem volt SC vagy VSC a futam egésze alatt.

2010 óta csak háromszor tudta a futam győztese behúzni az év végén a bajnoki címet, 2011, 2019 és 2021-ben.

Forrásgpfans.com