DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Verstappen: Apám azt mondta, kamionos lesz belőlem

Jos Verstappen kemény kézzel bánt fiával versenyzői pályafutása kezdetén. Max maga ismerte el: bármilyen eredményes is volt, apja sosem biztatta azzal, hogy egyszer világbajnokká válik a Formula-1-ben.

Az ifjú Max Verstappen sikert sikerre halmozott az alacsonyabb kategóriákban: a gokartos évek alatt mindent megnyert, utolsó szezonjában, 2013-ban két Európa-bajnoki és egy világbajnoki címet szerzett, ami precedens nélküli, 2014-ben pedig a köztes formulaautós szinteket kihagyva Formula-3 Európa-bajnokságra váltott, ahol szintén hamar elkezdett győzelmeket hozni. Hiába sikerei – melyek már 2015-ben Formula-1-es szerződést értek a Toro Rossónál –, apjától, Jos Verstappentől ritkán kapott dicséretet.

„Apám sosem mondta azt, hogy világbajnok leszek” – mondta Verstappen a David Coulthardnak Channel 4 csatornán adott interjúban. „Éppen az ellenkezőjét hangoztatta, hogy kamionos vagy buszsofőr lesz belőlem. A Formula-1-hez vezető egész úton az ő szemében sosem dolgoztam elég keményen. Ennek az oka, hogy én lazább személyiség vagyok, mint ő, annak tekintetében, ahogy a versenyhétvégékhez hozzáállok.”



„Folyamatosan nyertem a futamaim, de mégis azt mondta, hogy nem elég sikeresnek lenni a Formula-1-be kerüléshez. Nem lehet egyedül a tehetségre támaszkodni, hogy a legjobb legyél. Lassanként a gokartos karrierem során kezdtem ezt megérteni, és egyre keményebben dolgoztam, de azt hiszem, az ő mércéjével így sem tettem magam oda eléggé. Mégis azt hiszem, bizonyos tekintetben nagyon jót tett velem: felkészített a kritikákra és zajra” – nyilatkozta Verstappen.

Apja szigora végül meghozta gyümölcsét: Max Verstappen rövidesen a Formula-1 legfiatalabb versenyzőjévé, egy év múlva legfiatalabb futamgyőztesévé vált, 2021-ben pedig sikerült elérnie, amivel apja sosem kecsegtette, bekerült a világbajnokok klubjába.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: