KezdőlapFormula 1Verstappen: A szélcsatornaidő hiánya fájni fog a Red Bullnak

Verstappen: A szélcsatornaidő hiánya fájni fog a Red Bullnak

-

A jelenlegi kétszeres világbajnok Max Verstappen elismerte, hogy a 2023-as szélcsatornaidő elvesztése „árt” a Red Bull teljesítményének.

A költségvetési keret „kisebb” túllépése miatt kiszabott 7 millió dolláros büntetés mellett az új konstruktőri világbajnokot a következő évben a szélcsatornaidő 10 százalékos csökkentése is sújtja. Az olasz Autosprint a csapat legendás technikai főnökét, Adrian Newey-t idézte:

„A házon belül elvégzett tesztek csökkentése azt jelenti, hogy kevesebb kiértékelést tudunk elvégezni, kevesebb versenyképes alkatrészt tudunk összehasonlítani, kevesebb új ötletet tudunk megvalósítani. Ugyanakkor ha igazán okosan csináljuk, és a megfelelő dolgokat tesszük a szélcsatornás modellre, akkor ez nem fog nagy különbséget jelenteni. Azonban mindig vannak olyan darabok, amelyekről azt reméled, hogy működni fognak, de nem működnek – és ugyanez fordítva is igaz. Ez egy olyan hátrány lesz, amelynek biztosan lesz hatása.”

Tovább bonyolítja a Red Bull helyzetét a 2023-ra tervezett szabályváltozás, amely az FIA reményei szerint még inkább kiirtja a „delfinezés” problémáját a rajtrács elejétől a végéig. Így folytatta ezért Newey:

„Van egy kis beavatkozás – a padlólemez szélének 15 mm-rel történő megemelésére vonatkozó módosítás. Apróságnak tűnhet, de a valóságban ez egy elég jelentős aerodinamikai változtatás. Mint minden csapat, mi is azon dolgozunk, hogy csökkentsük a lemaradást a szokásos, évről évre történő fejlesztések mellett.”

Amikor a német Auto Motor und Sport arra kérte, hogy kommentálja a Red Bull 2023-as csökkentett szélcsatorna-idejét is, ami a regnáló konstruktőri bajnokot kötelezően sújtón is túlmutat, Verstappen elismerte:

„Fájni fog ez nekünk. De mindig bízom benne, hogy a csapatom képes lesz megcsinálni, és jól fogunk nekiindulni az évnek. Tudjuk, hol kell kezdenünk, és min kell ügyködnünk. Ha tanácstalanok lennénk, hogy milyen irányba haladjunk, az még nagyobb probléma lenne. Az év során fogjuk megtudni, hogy valójában mennyire szenvedünk ettől. Az autónk azonban versenyképes volt, és ha megtartjuk a lendületet, akkor minden rendben lesz.”

Verstappen szerint kicsit sok már a jóból