KezdőlapFormula 1Vasseur a szaúdi hétvége kritikáira: Mint a '80-as évek Magyarországa

Vasseur a szaúdi hétvége kritikáira: Mint a ’80-as évek Magyarországa

-

Sok kritika éri mostanában a Forma-1-et, amiért Szaúd-Arábia is szerepel a versenynaptárban. Egy olyan ország, ahol a politikai, emberjogi helyzet az európai értékrend szerint elfogadhatatlan állapotban van.

Az Alfa Romeo csapatfőnöke, Frederic Vasseur azonban nem ért teljesen egyet a kritikákkal. Az Motorsport.com olasz kiadásának adott interjúban az F1 szaúdi sztoriját a ’80-as évek Magyarországához hasonlította. Utalva arra, hogy 1986-ban a Forma-1 először látogatott Magyarországra, először a vasfüggöny mögé.

„Nagyon jó összehasonlítás” – mondja Vasseur.

„Budapesten valószínűleg hasonló volt a hangulat 20-30 évvel ezelőtt.”

1986-ban Bernie Ecclestone-nak sikerült nagydíjat rendeznie a keleti blokkban, először a sport történetében. Akkoriban ez mérföldkőnek számított, hiszen itt keleten sok minden tiltott volt, ami nyugaton természetes. Bizonyos tekintetben korlátozták az emberek szabadságát is, hiszen nem lehetett szabadon utazni, és ha ez mégis megtörténhetett, megszabták azt is, mennyi valutával utazhat az ember. Ez ugyanúgy elképzelhetetlen volt a nyugatiak számára, mint most a szaúdi állapotok.

Az, hogy a Formula-1 szponzorának, az Aramco (olajipari vállalat) egyik létesítményét is rakétatámadás érte a jeddah-i versenypálya közelében, komoly érv volt a versenyhelyszín ellen. Végül azonban nem fújták le a versenyhétvégét. Vasseur szerint a sajtó felháborodása eltúlzott volt.

„Jeddah-ban (Dzsiddában) a helyszínen nem volt ennyire negatív a hangulat.”

Ő maga is látott olyan helyieket „a lelátón, akik sokkal nyitottabbak voltak, mint azt sokan gondolnák, és akik táncoltak a zenére. Ez minden bizonnyal részben a Forma-1 miatt lehetséges, vagy legalábbis a Forma-1 hozzájárul ehhez a változáshoz. Ez a Forma-1 célja is.”

„Természetesen nem lehet minden tökéletes az első naptól kezdve. De nem hiszem, hogy a mi feladatunk lenne politikai funkciót betölteni. Őszintén szólva jól éreztem magam Jeddah-ban, és biztonságban is. Lenyűgözött a lelátókon uralkodó hangulat.”

„Volt egy lány, aki a DJ volt. Néhány évvel ezelőtt a nőknek még vezetni sem volt szabad (Szaúd-Arábiában). Nem tudom, hogy ennek van-e bármi köze a Forma-1-hez. De a Forma-1 része az egész konstrukciónak. Szerintem ez a Forma-1 sikere is, akárcsak Budapest 30 évvel ezelőtt. Nagyon jó összehasonlítás.”