KezdőlapFormula 1Várhatóan Jeddah-ban marad a Szaúdi Nagydíj 2027-ig

Várhatóan Jeddah-ban marad a Szaúdi Nagydíj 2027-ig

-

Mivel a Qiddiyában való pálya építési munkálatai nem állnak jól, így a Szaúdi Nagydíj helyszíne 2027-ig változatlan maradna és továbbra is Jeddah adhatna otthont az eseménynek.

A közel-keleti ország 2021-ben mutatkozott be a száguldó cirkuszban és az első versenyt a Jeddah Corniche Circuit-en rendezték meg. Az előbbi helyszín csupán átmeneti megoldásként szerepel a szaúdiak terveiben, ugyanis az eredetileg tervezett pálya a Rijádhoz közel található Qiddiyában lesz megtalálható. Azonban a munkálatok nem a tervek szerint haladnak, ami miatt a Szaúdi Nagydíj akár még további 4 évig is Jeddah-ban maradhat.

„A Qiddiya autóipari központnak az lesz a célja, hogy az élen járjon a szórakoztatás és a pályadizájn terén” – nyilatkozta a Saudi Motorsport Company vezérigazgatója, Martin Whitaker. – Ez egy rendkívül sokat követelő és izgalmas projekt, ami majd remélhetőleg vonzóvá teszi majd Qiddiyát az emberek számára. Azonban ami a közeljövőt illeti, márciusban a figyelmet a Vörös-tenger partvidékére és Jeddah-ra fogjuk irányítani.”

Szaúd-Arábia nem csak a futball, hanem a motorsport iránt is élénk érdeklődést mutat. A jövőben a motorsport város építésével az is a céljuk, hogy a jövőben egy Forma-1-es csapat az országukban rendezhesse be a központját.

Azonban nem csak pozitív dolgokat lehet mondani a közel-keleti olajnagyhatalomról. Az országban az emberjogi problémák mellett a biztonsággal is akadnak komolyabb problémák. A tavalyi versenyhétvége pénteki napján például pár szakadár felrobbantott egy, a pályához közel található olajfinomítót.

Az eset nagy port kavart, de miután a szervezők garantálták az FIA-t és a csapatokat a biztonságról, végül megtartották a futamok, de ebből akár még komolyabb problémák is lehetnek majd a jövőben. A szervezők továbbra is azon dolgoznak, hogy „megteremtsék a biztonságos környezetet a szurkolók és a versenyzők számára is.”

Jeddah a rakétatámadás után: Biztonságosabb lesz a versenyünk