Újabb változás jöhet az F1-ben? Domenicali eltörölné a szabadedzéseket

A Forma-1 jelenlegi irányítója, Stefano Domenicali a hétvégén megrendezésre kerülő MotoGP-futamon kijelentette, hogy unalmasnak találja a szabadedzéseket, amelyeket szíve szerint eltörölne.

Sergio Perez, Red Bull Racing RB19, Fernando Alonso, Aston Martin AMR23

Sergio Perez, Red Bull Racing RB19, Fernando Alonso, Aston Martin AMR23

Red Bull Content Pool

A Forma-1 az utóbbi években nagy átalakuláson ment keresztül, hiszen 2014-ben beköszöntött a hibrid éra, majd a 2020-as években a csapatoknak már az úgynevezett költségvetési plafon jelentette szabályozásnak is meg kell felelniük.

Hasonló mértékű újítás volt a sprintfutamok bevezetése, amelyek nem titkolt célja, hogy a Forma-1-es hétvégékbe további izgalmakat csempésszenek. A sok változtatásnak azonban a szabadedzések látták kárát, hiszen a költséghatékonyság és a környezettudatosság felé vezető úton az extra gyakorlások ideje visszaszorult.

Míg a 2000-es években a pilótáknak jószerével tengernyi idejük volt hozzászokni az újabb és újabb versenykonstrukciókhoz, addig ma már három egyórás szabadedzésen kell minden apró részletet és beállítást kipuhatolniuk.

Több pilóta is kifejtette már, hogy nem egészséges a kevés gyakorlás, hiszen ilyen rövid idő alatt nem tudnak kellőképpen felkészülni a versenyre, ám úgy látszik, hogy inkább a még kevesebb gyakorlási idő felé mozdul el a Forma-1.

Stefano Domenicali a hétvégi a MotoGP-futamon volt hivatalos, ahol a nyitófutamon a kockás zászlót lengette a beérkező pilótáknak. A verseny után pedig a portugál Sport TV-nek nyilatkozva ezt mondta: „Én amellett vagyok, hogy töröljék el az edzéseket, amelyek a mérnököknek nagy hasznára válnak, de a közönségnek nem tetszenek.”

A hétvégén pedig újra Forma-1-es futam következik. Íme a 2023-as Ausztrál Nagydíj menetrendje.

Legyél a Motorsport-közösség része

Csatlakozz a beszélgetéshez
Előző cikk Nevet válthat az egyik Forma-1-es csapat
Következő cikk Érdekes statisztika Alonsónak: A 101. dobogóját mindenki futamgyőzelemmel ünnepelte

Legjobb hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások. Miért nem írja meg az elsőt?

Regisztrálj ingyen

  • Szerezz gyors hozzáférést a kedvenc cikkeidhez

  • Értesítések kezelése a legfrissebb hírekről és a kedvenc versenyzőkről

  • Hallasd a hangod a cikk kommentálásával.

Motorsport prime

Fedezd fel a prémium tartalmat
Feliratkozás

Kiadás

Magyarország