DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

További tíz évig marad Melbourne-ben az F1

2035-ig az F1-es versenynaptárban marad Melbourne, a királykategória mezőnyét az új kontraktus értelmében 2023-tól az F2 és az F3 mezőnye is elkíséri Ausztráliába.

A közelmúlt trendjét folytatva hosszú távra hosszabbított szerződést az Ausztrál Nagydíj helyszínével, Melbourne-nel az F1. A magyar idő szerint szerdáról csütörtökre virradóra megtett bejelentés szerint a világbajnoki sorozatot 1996óta fogadó Albert Park jelenlegi, 2025-ig szóló szerződését további tíz évvel hosszabbítják meg, így a viadal 2035-ig Victoria állam fővárosában maradhat.

Noha a közelmúltban felmerült, hogy Sydney szeretné átvenni az Ausztrál Nagydíjat és a formula.hu információi szerint tettek is lépéseket ennek érdekében, a pandémia okozta kétéves szünet után idén újra megrendezett verseny 419 ezer fős nézőcsúcsa Melbourne javára billentette a mérleget. Az F1 közleménye szerint a sportág vezetői értékelték azt is, hogy a helyi szervezők fejlesztették a pályát, ráadásul további invesztíciót terveznek. A futamot szervező Australian Grand Prix Corporation és Victoria állam kormányzata vállalta, hogy a következő években jelentős modernizációt hajtanak végre: kor követelményeinek megfelelően újítják majd fel a paddockot, az elöregedett bokszlétesítményeket, a pit lane-t, de nagy figyelmet szentelnek majd a szurkolói által benépesített területekre is.

back



Érdekesség, hogy az új megállapodás értelmében, – a korábbi gyakorlattól eltérően a királykategória az F2-es és az F3-as bajnokságokat is magával viszi majd Ausztráliába. A feltörekvő fiataloknak ráadásul nem is kell 2025-ig várnia az első ottani bevetésre, ugyanis a közlemény szerint már 2023-tól versenyezhetnek az Albert Parkban, színesítve az ottani hétvége felhozatalát.

„Elégedetten erősítem meg, hogy Melbourne és az Albert Park 2035-ig a versenynaptárban marad. A verseny mindig nagy kedvence volt a rajongóknak, a versenyzőknek és a csapatoknak is, Melbourne egy csodálatos és vibráló város, amely tökéletes helyszín a sportágunk számára. Idén szenvedélyes rajongók tömegei voltak jelen a nagydíjon, így izgatottan várjuk az ausztráliai jövőt most, hogy a sportunk folyamatosan növekszik” – fogalmazott az F1 elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali, aki Victoria állam sportért és turizmusért felelős miniszterével, Martin Pakulával, valamint az Australian Grand Prix Corporation vezérigazgatójával, Andrew Westacottal együtt tette meg a hosszabbításról szóló bejelentést. 

Az F1 kommünikéje kitért rá, hogy a jövő évi Ausztrál Nagydíj időpontját csak később jelentik be, de iparági információk szerint biztosra vehető, hogy a verseny nem veszi vissza a szezonnyitó státuszt Bahreintől. A formula.hu forrásai szerint sokkal valószínűbb, hogy Melburne az évad harmadik versenye lesz és március végi időponttal szerepel majd a menetrendben. 

A formálódó, a kiszivárgott hírek szerint régiósított jövő évi versenynaptár első változatát várhatóan már a nyári szünet előtt nyilvánosságra hozzák, annak véglegesítéséhez pedig a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsának (WMSC) jóváhagyására is szükség lesz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: