2024. március 28. 19:21
KezdőlapSuperbikeTarran Mackenzie hétvégén debütál a Superbike-világbajnokságon

Tarran Mackenzie hétvégén debütál a Superbike-világbajnokságon

A brit Superbike-bajnok Tarran Mackenzie ezen a hétvégén a Donington Parkban debütál a világbajnokságban. A legjobb csomagot kapta a Yamahától, de némi változtatás azért szükséges.

Tarran Mackenzie számára nem is kezdődhetett volna rosszabbul a szezon: Miután tavaly megnyerte a brit bajnokságot, április elején az előszezoni tesztek során eltörte a bal bokáját, és csak május végén tért vissza a pályára még közel sem 100%-os állapotban.

Ez egyben véget vetett annak a tervének is, hogy április végén szabadkártyával először induljon a Superbike-világbajnokságon. A hollandiai versenyek előtt terveztek egy tesztet a világbajnoki motorral, de ez végül elmaradt. A skót pilóta a hétvégén debütál.

„Új motort építettünk, mert a motor és a Magneti Marelli elektronikája eltér a BSB szabályaitól. A váz, a villa, a felfüggesztés és a lengőkar ugyanaz, mint a BSB-motoromon.”

Mackenzie Yamaha R1-ese megegyezik a világbajnok Toprak Razgatlioglu és Andrea Locatelli gyári motorjával. Ami újdonság a korábbi GP-pilóta Niall Mackenzie fia számára, az az elektronika – a BSB-ben még a kipörgésgátló sem megengedett.

„A sok elektronikáról az elektronika nélküliségre áttérni nehezebb, mint fordítva” – mondja a 26 éves versenyző. „

„A BSB-hez hasonló vezetési viselkedésre számítok, egy kis extra tapadással. Ez egy új élmény lesz, még soha nem ültem kipörgésgátlóval ellátott motoron. Meg kell bíznom az elektronikában, ez újdonság. Ha nem bukom a teszteken és nem sérülök meg, akkor tesztelhettem volna Assenben és versenyezhettem volna ott. Akkor már lenne némi tapasztalatom Doningtonra – ez az én hibám.”

Mackenzie azóta nagyrészt felépült a bokasérüléséből:

„Sokkal jobban érzem magam” – jegyezte meg.

Amikor Doningtonba jöttem a harmadik BSB-versenyre, még járni sem tudtam rendesen. Tudtam motorozni, de nem voltam fitt. Hosszú idő telt el, és otthon edzhettem és regenerálódhattam. A bokám már nem duzzad állandóan, ami nagyon jó. A kerékpáron és a súlyzós teremben azt látom, hogy a kondícióm visszatért a tavalyi szintre. A motoron már nincsenek korlátaim.”

„Mentálisan nem okozott gondot a sérülés, csak a kondíció hiánya hátráltatott, mert nagyon korán visszatértem a motorra. Az, hogy most már nem fáj, amikor reggel felébredek, jót tesz a lelkemnek. Ha ez a világbajnoki verseny három héttel ezelőtt lett volna, nagy kétségeim lettek volna. Most már rendben van, sokkal boldogabb vagyok.”