2024. március 29. 15:25
KezdőlapMotoGPTardozzi: Lorenzo 2018-ban világbajnok lehetett volna

Tardozzi: Lorenzo 2018-ban világbajnok lehetett volna

Ha már Mugello és Ducati, akkor nem mehetünk el a mellett, hogy 2018-as mugellói verseny hozott áttörést Jorge Lorenzo számára az olasz márka versenygépén – mint tudjuk, túl későn.

Jorge Lorenzo hét győzelmével Valentino Rossi mögött a második legsikeresebb versenyző Mugellóban. Lorenzo 2018-as utolsó mugellói győzelme egyben az első volt a Ducati színeiben. Ezután még kettő következett – Montmelóban és Spielbergben – mielőtt az ötszörös világbajnok elhagyta Ducati kötelékét, és egy évvel később egy csalódást keltő szezon után idő előtt befejezte pályafutását a Repsol Hondán.

Davide Tardozzit, a Ducati csapatfőnökét arrók kérdezte a SPEEDWEEK.com, hogy mi lett volna, ha együtt folytatják a következő szezonban is: „Úgy gondolom, hogy Jorge Lorenzo 2018-ban megnyerhette volna velünk a világbajnokságot. Mugellóban úgymond elbúcsúztunk a közös hibák miatt. Ha mind mi, mind ő néhány dolgot másképp csináltunk volna a téli teszteken, akkor szerintem Jorge 2018-ban is megnyerhette volna a világbajnoki címet – és még mindig velünk lenne.”

Lorenzo második Ducati-évének hatodik futamán szerezte az első győzelmét az olasz márka motorján. A Ducati vezérigazgatója, Claudio Domenicali kritizálta a háromszoros MotoGP-bajnokot, a mallorcai pedig megegyezett a Repsol Hondával.

Nem problémás, hogy egyre korábban dőlnek el a következő évek szerződései? – kérdezték Tardozzitól.

„Brno szokta jelenteni az augusztusi féltávot és fordulópontot. Ha a versenyzőknek addigra meglenne a higgadtságuk, hogy bizonyítsanak, szerintem ez nagyon értékes lenne. Sajnos a világ megváltozott, ebben a tekintetben is”

Bagnaia még a jelenlegi MotoGP-szezon kezdete előtt új, kétéves szerződést írta alá a bolognaiakkal. A tavalyi világbajnoki ezüstérmes olasz versenyzőnek enyhén szólva döcögősen indult a szezon, de 25 évesen még mindig fiatal. „Éppen ezért bízunk benne 2023-ra és 2024-re is” – hangsúlyozta Tardozzi. „Megérdemli, és szerintem egyértelműen ő az egyik olyan versenyző, aki a jövőben harcban lesz a bajnoki címért.”