KezdőlapRallySztárpilótákkal megy a Dakarra az Audi

Sztárpilótákkal megy a Dakarra az Audi

-

Mattias Ekström, Emil Bergkvist, Lucas Cruz, Carlos Sainz, Stéphane Peterhansel, Edouard Boulanger – ez a hat versenyző indul az Audi új versenyautójával a 2022-es Dakar Rallyn. 

- Hirdetés -

„A Dakaron kulcsfontosságú a csapatmunka és a megbízhatóság”- mondja Sven Quandt, a Q Motorsport csapatfőnöke. „Szükség van egy jól összekapcsolt csapatra, egy szuper megbízható autóra és megbízható versenyzőkre. A Dakaron nem lehet folyamatosan a határon menni. A helyes stratégia kulcsfontosságú. Nagyon örülök, hogy három erős páros versenyez majd nálunk. Nagyon jól ismerjük a képességeiket.”

- Hirdetés -

Mattias Ekström szinte teljes karrierjét a négykarikásoknál töltötte. A DTM-ben kétszer is bajnok lett az Audival (2004, 2007). A svéd pilóta megnyerte a rallycross világbajnokságot 2016-ban, de a rally-világbajnokságon, a NASCAR-ban és az ausztrál Supercars sorozatban is sikeres szerepelt. 2021-ben a CUPRA-val versenyez az Extreme E-ben és év elején a Dakar-ralin is bemutatkozott.

- Hirdetés -

A Dakar minden bizonnyal karrierem egyik legizgalmasabb kalandja lesz” – mondta Ekström. „Fantasztikus, hogy azzal a csapattal együtt veszek részt ebben az izgalmas projektben, amellyel a legnagyobb sikereimet ünnepeltem. Bár idén leszek 43 éves, Carloshoz és Stéphane-hez képest juniornak érzem magam. Ebben a szakágban minden területen sok tapasztalatra van szükség. Sokat kell még tanulnom, de már nagyon várom.”

fotó: Audi Communications Motorsport / Michael Kunkel

Stéphane Peterhansel, avagy „Mister Dakar” élő legendája a versenynek. A francia 14 alkalommal nyerte meg a világ legnehezebb terepversenyét, motorral hatszor nyert, és nyolcszor az autósok közt diadalmaskodott.

„Szeretem a természetet és a gyönyörű tájakat” – mondta Peterhansel. „A Dakar Rally-n olyan lenyűgöző helyekre utazunk, amelyeket máskor soha nem látnék. A Dakar az egyik utolsó igazi kaland ezen a világon, de radikális változás küszöbén áll: a jövő az elektromos autóké. Tíz év múlva mindenki elektromos autókat fog vezetni. A Dakar extrém teszje ennek a technológiának. Az első olyan csapat szeretnénk lenni, aki elektromos hajtáslánccal megnyeri a Dakar-ralit.”

Carlos Sainz szintén legenda. A spanyol kétszeres rali-világbajnok (1990, 1992), és háromszoros Dakar-rali győztes. 2010-ben, 2018-ban és legutóbb 2020-ban, a szaúd-arábiai premieren nyerte meg a versenyt.

Még 59 évesen is éhes vagyok a sikerre, különben nem vállaltam volna ezt az új kihívást” – mondta Sainz. „Már gyermekkoromban is az volt az álmom, hogy raliversenyző legyek és ez a szenvedély nem változott. Az Audi quattro örökre megváltoztatta a rali- világbajnokságot. Most valami hasonlóval próbálkozunk a Dakaron. A mérnökök sokkal nagyobb szabadságot élveznek a Dakar-ralin, mint más versenysorozatokban. Teljes mértékben megbízom az Audi mérnökeiben, és tapasztalataimmal megpróbálok segíteni nekik egy gyors és sikeres autó kifejlesztésében. A Dakar az elektromos hajtáslánc legnagyobb kihívása. Ez egy fantasztikus, extrém projekt. Alig várom, hogy először teszteljem az autót, mert amit eddig láttam, az önbizalmat ad.

Dakar Audi
fotó: Audi Communications Motorsport / Michael Kunkel
- Hirdetés -

Hírlevél

- Hirdetés -