DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Szafnauer: A fordított rajtrács miatt F2-vé válna a királykategória

Otmar Szafnauer, az Aston Martin csapatfőnöke úgy véli, a királykategória szép lassan Formula-2-vé válna, amennyiben bevezetésre kerülne a fordított rajtrácsos sprintverseny.

Az Olasz Nagydíj nem túl izgalmas sprintkvalifikációja után több szurkoló, pilóta és csapatfőnök is bírálta a jelenlegi formátumot, ezért elég nagy a valószínűsége, hogy 2022-re el is vetik ezt az ötletet. Helyette azonban arról szól a fáma, hogy talán teljesen önállóvá válhat a szombati sprintverseny, kiegészülve a Formula-2-ben ismert fordított rajtráccsal.

Az ötlet azoktól a pilótáktól származik, akik az F1-es vezetőkkel folytatott megbeszéléseket követően azt mondták, úgy érzik, hogy a sprintverseny nem kínál elegendő izgalmat. Szafnauer azonban világossá tette, hogy az Aston Martin ellenezne minden lépést, amelyet a fordított rajtrács érdekében kívánnak tenni; attól tart, hogy a Formula-1 általa leértékelődne.



„Támogatni fogom, amit a szurkolók szórakoztatónak tartanak, de úgy gondolom, az F1-es fordított rajtrács nagyon is távol áll attól, amiről ez a sport mindig is szólt. Én személy szerint nem szeretném, hogy ezen az úton induljunk el” – fejtette ki véleményét Szafnauer. „Ha a szurkolók ezt szeretnék, akkor tévedek és természetesen járjunk a kedvükben. Ettől függetlenül nem hiszem, hogy a Formulaa-1-nek, a motorsport királykategóriájának kellene elkezdenie kísérletezni ezekkel a dolgokkal.”

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff évekkel ezelőtt kifejtette, hogy nem támogatja a fordított rajtrács ötletét. Mint elmondta, ez a véleménye azóta sem változott. „Én továbbra is úgy gondolom, hogy ez nem tenne jót a sportágnak. A sprintkvalifikáció megért egy próbát, de inkább az alacsonyabb kategóriáknál látom értelmét, ahol a fiatal pilóták előzési képességeire vagyunk kíváncsiak. Az F1 esetében viszont rossz ötletnek tartom, és jelenleg nem is vagyok biztos benne, hogy megtartjuk ezt a formát.”

Nem mindenki ellenzi azonban a fordított rajtrács ötletét. A McLaren pilótája, Lando Norris szerint, amennyiben a sprintversenyek rendes, különálló futamok lennének, a fordított rajtrács is működhet. „Izgalmasabb és szórakoztatóbb lenne a rajongóknak, és ez remek. Számunkra és a csapat számára kihívást jelentene, és legalább a szombati nap is extra izgalmakkal telne.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: