2024. április 19. 21:06
KezdőlapMotoGPStoner jobb volt Rossinál? – az őket jól ismerő mérnök szerint egy...

Stoner jobb volt Rossinál? – az őket jól ismerő mérnök szerint egy szempontból biztosan

A legnagyobb sztárok egy részével együtt dolgozó, másokat jól ismerő egykori MotoGP-főmérnök elárulta, szerinte Casey Stoner mindenkinél gyorsabb volt. Az ausztrál versenyző számára ismeretlen pályákon is hamar felvette a ritmust.

Ahogyan a többi sportágban, úgy a MotoGP-ben is állandó vitatéma, hogy ki volt minden idők legjobb versenyzője. Ebben különböző szempontokat lehet figyelembe venni: a királykategóriában elért világbajnoki címek számában Giacomo Agostini az első, a futamgyőzelmeket tekintve Valentino Rossi áll az élen, Marc Márquez pedig az első hét idényéből hatot is megnyert, ami lenyűgöző teljesítmény.

Ugyanakkor legyenek bármennyire is érdekesek, az adatok soha nem adhatnak teljes képet, hiszen a kontextust mindig figyelembe kell venni. Casey Stoner például „csak” két vb-győzelemig jutott, de mindezt úgy, hogy 27 évesen visszavonult. Utódja pedig pont Márquez lett a Hondánál, így igencsak valószínű, hogy ha marad a sportágban, akkor minimum küzdhetett volna az újabb elsőségekért.

Minden idők legnagyobbja lehetett volna, de ő meg akart halni

Éppen ezért a puszta számok mellett érdemes az olyan emberek szavaira is támaszkodni, akik éveken át testközelből figyelhették a legnagyobbakat. Ebben a tekintetben pedig Ramón Forcada meglehetősen hitelesnek számít. A tavaly a MotoGP-ből távozó, jelenleg a JuniorGP-ben tevékenykedő főmérnök Stoner mellett Sete Gibernauval, Jorge Lorenzóval, Maverick Viñalesszel és Franco Morbidellivel is dolgozott együtt. A Yamahánál Rossi, míg az ausztrál versenyző debütáló szezonjában az LCR Hondánál a gyári versenyzők, azaz Dani Pedrosa és Nicky Hayden adataihoz is hozzáfért. Ennélfogva megalapozott a véleménye, ami igencsak egyértelmű.

Stoner volt a leggyorsabb – nyilatkozta a Manuel Pecino újságíró YouTube-csatornáján található videóban. – Már a harmadik körben jó időket futott, de olyan pályákon, amelyeket nem is ismert, nem azokon, amelyekről voltak emlékei. Ebben ő volt a legjobb.” Mindez egybevág Lorenzo szavaival, aki nemrég szintén Stoner nyers tempóját nevezte a legjobbnak, igaz, ő Pedrosát is megemlítette.

Miben volt jobb Rossi és Márquez, és miben Stoner? – Lorenzo válaszolt

Forcada szavai alapján tehát egyértelműen arra lehet következtetni, hogy Stonert tartja a legtehetségesebbnek. Persze ez nem jelenti automatikusan azt, hogy ő a legjobb versenyző, hiszen ez sok egyéb összetevőből is áll. Nyilvánvaló, hogy a többi világbajnok is képes volt erős tempót motorozni, csak nekik több időbe telt felvenni a ritmust. Ez azonban általában sikerült addigra, amikor az már számított, máskülönben nem lettek volna ennyire eredményesek.

Vannak, akik azonnal nagyon gyorsak, anélkül hogy felkészülnének, vagy ilyesmi, mert ez máris kijön belőlük – magyarázta Forcada. – Másoknak mindenre szükségük van ahhoz, hogy gyorsak legyenek. Végső soron ezek különböző helyzetek. Vannak motorosok, akiknél az ember azt mondja, hogy »jelenleg nem vagyunk gyorsak, de dolgozunk, tudjuk, mit csinálunk, tisztában vagyunk vele, hogy meg fogunk érkezni [a megfelelő tartományba], és amikor minden rendben lesz, eljön az idő«. Aztán vannak a tehetségesek, azok, akik kijönnek, és már az elején könnyedén mennek gyorsan.”