KezdőlapFormula 1Steiner a Sky-t, Wolff Steinert kritizálja Mick Schumacher miatt

Steiner a Sky-t, Wolff Steinert kritizálja Mick Schumacher miatt

-

Sokan nem nézik jó szemmel, ahogyan Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke Mick Schumacher rossz szereplését és különösen az istállónak milliókba kerülő baleseteit kezeli. Többek között Toto Wolff sem, aki szerint ebben a helyzetben az lenne a legfontosabb, hogy ne helyezzenek nyomást a 23 esztendős versenyzőre.

Mick Schumacher újabb feledhető versenyhétvégén van túl, miután a célba érkezők közül az utolsó előtti helyen végzett az Azerbajdzsáni Nagydíjon. A Monacóban az autóját csúnyán összetörő pilóta a hétvége előtt elmondta, a folytatásban egyértelműen szerepet fog játszani a hozzáállásában, hogy nem engedhet meg magának több komoly balesetet. Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke eközben világossá tette, hogy tényleg nem, és igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy le kell-e ülnie komolyan beszélgetni a 23 esztendős pilótával, ha ismét autót tör.

Az tény, hogy Steiner nem szokott kertelni, és nem próbálja meg kozmetikázni Schumacher teljesítményét a médiában. A német Sky-on (Ralf Schumacher, Mick nagybátyja is itt dolgozik szakértőként, és gyakran nem kíméli a csapatfőnököt) azonban többször kritizálták őt azért, hogy nyilatkozataival nem segít Micknek, sőt. 

Steiner viszont úgy reagált erre, hogy „a Sky megpróbálja megosztani” a Haast. „Vagyok, aki vagyok, és nem fognak megváltoztatni. Szükség van a keményebb fickókra. De továbbra is azt mondom, hogy nem vagyunk olyan rosszak vagy emberetlenek, mint amilyennek megpróbálnak beállítani minket. Mick válláról is próbálom levenni a nyomást. Hogy kívülről próbálják megosztani a csapatot, az nem jó Micknek. Mi belül pozitív és rendes párbeszédet folytatunk. Azt akarjuk, hogy Mick sikeres legyen, és rajtunk múlik, hogy miként érjük el ezt. Nincs szükségünk tanácsra” – nyilatkozta a csapatfőnök.

„Nekem szükségem van Mickre, Micknek pedig ránk. Hatalmas a kívülről érkező nyomás azzal, hogy minden szót kiforgatnak. Ha nem dolgozunk össze, nem érjük el a célt – jelentette ki, majd hozzátette, nyilván az ő szerepüket sem lehet elvitatni a gyengébb szereplésben. – Tudjuk, hogy nem fejlesztettük az autót, míg a többiek igen, úgyhogy ez sem segít.”

Günther Steiner, Haas, Azerbajdzsáni Nagydíj
Steiner nem szokott finomkodni Fotó: Carl Bingham / LAT Images / Haas

Sascha Roos, a német Sky kommentátora ezzel együtt úgy gondolja, hogy Steiner nem kezeli a legjobban Schumacher gyengébb teljesítményét.

„Steiner ellentmond saját magának. Ha én valakiről le akarom venni a nyomást, akkor nem helyezek rá nyomást nyilvánosan. Még akkor is, ha bizonyára máshogy értette, az ő pozíciójában óvatosnak kellene lennie azzal kapcsolatban, hogy miként fogalmaz. Régóta itt van már, és tudja, hogy minden szavát háromszor kiforgatják, hogy aztán egy bizonyos módon tálalják” – magyarázta a kommentátor.

„Steiner a maga módján nagyon érzelmes. Néha ez előtör belőle. Végső soron azonban nem viselkedett megfelelően. Nyilvánvaló, hogy Mick Schumacher nem teljesít úgy, mint azt mindenek előtt ő elvárja saját magától, és mint amit a csapat remél tőle. És az is világos, hogy a csapatfőnöknek az az érdeke, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa.”

Roos szerint a csapatfőnöknek leginkább azt kellene átgondolnia, hogy nem idejétmúltak-e a vezetési módszerei. „Nem fog változtatni a vezetési stílusán, mert úgy gondolja, hogy eddig is sikeres volt vele. És nem is volt olyan sikertelen. A kérdés az, hogy a stílusa most is releváns-e. Ezt pedig egyértelműen meg lehet kérdőjelezni.”

Wolff szerint totálisan rossz, amit Steiner csinál

Nemcsak a Sky és Ralf Schumacher, hanem Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke sem tartja követendő példának Steiner viselkedését, szerinte ugyanis „teljességgel a rossz irány” az, amit a Haas csapatfőnöke képvisel.

Ralf Schumacher a Sky műsorában nem meglepő módon egyetértett ezzel. „Steiner stílusa megnehezíti a versenyzők dolgát. Elképesztően autokratikusak a vezetési módszerei, ami az én Forma-1-es időszakomra emlékeztet, de ez ma már nem helyénvaló. Nagyon is el tudom képzelni, hogy egy olyan csapatfőnökkel, mint Franz Tost vagy Andreas Seidl, Mick már szerzett volna pontokat” – utalt az Alpha Tauri és a McLaren csapatfőnökére a Toyota, a Williams és a Jordan korábbi pilótája.

Mick Schumacher, Haas, Azerbajdzsáni Nagydíj
Schumacheren alighanem túl nagy a nyomás Fotó: Andy Hone / LAT Images / Haas

A német RTL-nek nyilatkozva Wolff elmondta, „le kell venni a nyomást” Schumacher vállairól. „Mick intelligens, és tudjuk, hogy képes vezetni, ezért engedni kell, hogy az ösztöneit kövesse.”

A Mercedes csapatfőnöke ahelyett, hogy a további balesetek elkerülésére figyelmeztetné őt, a következőt tenné: „csak szabadjára engedném annak a lehetőségével, hogy ismét a falban végzi. Persze meg kell tanulnia [hogy ne törje össze az autót], de meg kell bízni benne.”

Idei szereplése és két nagy balesete sokakban már Schumacher F1-es jövőjével kapcsolatban is kérdéseket vetett fel, Wolff szerint azonban továbbra is benne van a pakliban, hogy a hétszeres világbajnok fiának hosszú F1-es karrierje lesz. „Akár Schumacher a neve, akár nem, Micknek megvannak azok az erősségei, amelyek miatt mindig is a látóterünkben lesz” – utalt arra az osztrák üzletember, hogy a jövőben még Mick Mercedeshez szerződését sem zárná ki.