KezdőlapFormula 1Sprintfutamos hétvégével indulhat a 2022-es szezon!

Sprintfutamos hétvégével indulhat a 2022-es szezon!

-

Egy jelentésből kiderült, hogy a Forma-1 várhatóan melyik hat pályán szeretné, ha a következő szezonban sprint kvalifikációs futamokat tartanának.

Az új formátumot – amely szerint egy pénteki „hagyományos” kvalifikáció meghatározza a szombati sprintkvalifikáció (vagy sprintverseny, ahogy tetszik) rajtrácsát, amely aztán meghatározza a vasárnapi főverseny rajtsorrendjét – ebben a szezonban vezették be. Három ilyen versenyhétvégét tartottak, Silverstone-ban, Monzában és Sao Paulóban.

Bár a versenyzők és a rajongók körében nem volt kimondottan népszerű a formátum, a sportág általában véve elégedett volt a dolgok alakulásával. Olyannyira, hogy már jóval a mostani szezon vége előtt közölték azon a szándékukat, hogy 2022-re megduplázzák a sprintes versenyhétvégék számát.

„Sok pálya promótere mondta nekünk, hogy szeretné, ha a jövőben a sprintkvalifikáció is része lenne a kínálatuknak” – idézte júniusból Ross Brawnt, az F1 motorsportért felelős ügyvezető igazgatóját a Corriere dello Sport. „Van egy belső csoportunk, amely méri a különböző nézettségeket, és megkérdezi a rajongókat, kategóriák szerint felosztva őket.”

„El tudunk képzelni egy olyan forgatókönyvet, amelyben talán 2022-ben hat olyan verseny(hétvége) lesz, ahol újra kipróbáljuk ezt a formátumot, és onnan tovább lehetne bővíteni.”

„Ki tudja, mi lenne az ideális szám? Azt hiszem, ezt majd akkor kell megvitatnunk, ha már pontos elképzelésünk van arról, hogyan működik és mennyire sikeres.”

Hogy pontosan hol rendezik majd meg jövőre ezeket a sprintfutamokat, az még a 2022-es naptár megerősítése után sem tisztázott egyelőre, azonban az Autosport beszámolójából kiderült, hogy az F1 mely helyszíneken szeretné ezeket megrendezni.

Úgy tudják, a bahreini, imolai, kanadai, ausztriai, hollandiai és brazíliai versenyhétvégéken rendeznének majd sprintkvalifikációs futamokat.

Amennyiben a Bahreini Nagydíj hétvégéje valóban szerepel ezek közt, úgy a 2022-es szezont ezzel a formátummal nyithatják meg.

Brazília az egyetlen helyszín az F1 kívánságlistáján, amely már 2021-ben is otthont adott sprintnek.