DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Seidl: Nem ítélhetjük meg Masit kizárólag az idei év alapján

A szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj drámai végjátékát követően sok támadás érte Michael Masit, többen a leváltásáért is kampányoltak. Andreas Seidl nem ért egyet a vádakkal, nyíltan kiállt a versenyigazgató mellett.

Michael Masi nem veszítette el a vb-címet, mégis több támadás érte az elmúlt napokban, mint bárki mást. Az Abu Dhabi Nagydíj hagyott némi visszhangot maga után, különösen az utolsó körben történtek miatt. Ennek mozgatórugója – még ha nem is szándékosan – Nicholas Latifi volt, aki néhány körrel a vége előtt falhoz csapta autóját. A safety carnak köszönhetően Max Verstappen autójára lágy gumik kerültek fel, míg Lewis Hamilton nem hívta ki a csapat kerékcserére. A brit addigra több mint negyven körös gumikon autózott, így esélye sem volt az újraindításnál megtartani pozícióját. A kockás zászló így a hollandot intette le elsőként, ami azt jelentette: Max Verstappen az idei év világbajnoka.

A drámai finálé után többen megkérdőjelezték, a safety car körül hozott döntések szabályosak voltak-e, de a Mercedes óvásainak elutasítása arra enged következtetni, hogy igen. Még ha így is volt, az etikai és emberi oldalát továbbra is sokan megkérdőjelezik, a vesztes csapat pedig még mindig a fellebbezésen gondolkodik. A versenyirányítás reflektorfénybe került, Masi neve pedig lassan már többször hangzik el a világbajnokság körüli interjúkban, mint a győztesé vagy a vesztesé.

A McLaren csapatvezetője, Andreas Seidl most kifejtette véleményét az esetről. Mint mondta, elégedett azzal, ahogy Masi a csapatokkal bánt, ugyanakkor hangsúlyozta, nagyon trükkös munka az övé. Felvetette továbbá, hogy szerinte nem igazságos Masit kizárólag az idei világbajnokságért folyó kiélezett küzdelem összefüggésében megítélni. 



„A mi szempontunkból, anélkül, hogy kommentálnánk az Abu Dhabiban történteket, el kell mondanunk, nagyra értékeljük azt a nyílt és átlátható kommunikációt, amelyet egész évben, és a korábbiakban is folytattunk Michael-lel” – fejtette ki Seidl. „Elégedettek vagyunk továbbá azzal is, ahogyan kezeli a történéseket, nem csak velünk kapcsolatban, hanem általában, az összes csapattal a paddockon belül.”

„Úgy gondolom, óvatosnak kell lennünk, hogy ez a kiélezett bajnoki csata – ami pályán és azon kívül is nagyon kemény volt és sok heves megjegyzést volt maga után – ne fessen rossz képet a valóságról” – hívta fel a figyelmet, majd ismét kihangsúlyozta: nagyon elégedettek azzal, ahogy Masi bánik velük. „Mindig kikéri a véleményünket, és nyitott füllel fordul a fejlesztések felé is. Én így látom.”

Seidl azokra a vádakra is reagált, miszerint Masi elődje, Charlie Whiting jobb munkát végzett a múltban. „Szerintem nem igazságos ilyen megjegyzéseket tenni. Most is jó, és régen is jó volt, ennyi. Nagyon trükkös munka versenyigazgatónak lenni, különösen egy olyan kiélezett csata kellős közepén, mint az idei. Ezt muszáj észben tartanunk.”

Ezzel az állásponttal korábban Sebastian Vettel és Martin Brundle is egyetértett. Mint mondta, helytelen az FIA idei döntéseit a múltban hozottakkal öszehasonlítani. „Szerintem mindenkinek van véleménye. Hagynunk kellene stewardokat, mert ez egy kemény munka. Ideális esetben persze több következetességet szeretnénk, de ennek van egy emberi oldala is. Nehéz száz százalékosan helyesen dönteni” – fogalmazott a német világbajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: