DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Sainz direkt nem nézte vissza Zhou balesetét

Csak a verseny leintése után látta az F1-es Brit Nagydíj rajtjánál történt incidenst, de még akkor is sokkolta a Ferrari futamgyőztesét – ahogy a második helyezett Sergio Perezt is.

Óriási balesettel indult vasárnap a silverstone-i futam, amelynek leglátványosabb része Guanyu Zhouhoz köthető, akinek fejen állva csúszott végig a sóderágyon az autója, amely végül csak a kerítésbe csapódva állt meg. Szerencsére a kínai újoncnak semmi baja és rajthoz tud állni a néhány nap múlva esedékes Osztrák Nagydíjon, de maga az incidens több pilótatársát is sokkolta. Köztük volt a futamot megnyerő Carlos Sainz, aki nem is nézte meg a visszajátszásokat a versenymegszakítás során:

„Úgy döntöttem, nem nézem meg a balesetet. Amikor beintették a piros zászlókat, tudtam, hogy valami nagy bukásnak kellett történnie. De nem néztem meg a tv-ben” – mondta el a spanyol a verseny utáni sajtótájékoztatón, amelyen a Formula.hu is részt vett. „Természetesen hihetetlenül örültem, amikor láttam, hogy komolyabb problémák nélkül szállt ki az autóból Zhou, de aztán amikor már a dobogónál láttam a balesetet, sokkolt. Hihetetlen volt a bukás, és az, hogy így megúszta.”

zhou-crash-kerites-silverstone-dppi



Sainz azt is kiemelte, hogy rendkívül hálásak lehetnek az FIA-nak a biztonság érdekében végrehajtott változtatásokért, hiszen a ferraris szerint aznap két életet is megmentett a halo. Egyetértett vele a mögötte befutó Sergio Perez, akit ugyancsak sokkolt a bukás látványa:

„Tudtam, hogy történt egy baleset. Visszatértem a garázsba, néztem a tv-t és mutatták a bukást. Sokkoló volt. Elég régen láttunk már ilyen balesetet, és nehéz ezt végignézni, próbálod törölni az agyadból és arra fókuszálni, amit csinálnod kell. De elismerés az FIA-nak, hosszú utat tettünk meg. Bizonyára még fejlődhetünk és mindig tanulhatunk, ebből a balesetből is. Nem tudom, hogy voltak-e például ott fotósok, akik veszélyben lehettek. Meg kell néznünk, hogyan tehetjük még biztonságosabbá ezt a sportot mindenki számára.”

Perez hozzátette: a Zhou-baleset emlékeztető arra vonatkozóan is, hogy a Formula-1 még mindig veszélyes és a versenyzők viszik vásárra a bőrüket, ezért nem feltétlenül jogos az ő fizetésük korlátozásáról beszélni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: