KezdőlapFormula 1Russell szerint túl veszélyes a szaúdi pálya

Russell szerint túl veszélyes a szaúdi pálya

-

A Williams brit pilótája, George Russell úgy véli, hogy „az autósportnak van mit tanulnia” a kaotikus Szaúd-arábiai Nagydíjból. Véleménye szerint a jeddah-i utcai pályát biztonságosabbá kell tenni.

Russell kiesett a vasárnapi, piros zászlóval kétszer is megszakított versenyen, miután a 16. körben hátulról nekiment Nikita Mazepin, amikor az összetorlódott mezőny az újraindítást követően helyezkedett

Russell éppen a keresztbe forduló Sergio Pérez miatt kellett óvatosnak lennie, épphogy sikerült lelassítania, hogy elkerülje a mexikóit, de mögötte Mazepin nem tudta elkerülni, hogy ne csapódjon a Williams hátuljába.

Bár minden versenyző sérülés nélkül megúszta az esetet, a baleset típusa pontosan olyan volt, amitől sok versenyző tartott a pálya extrém nagy sebessége és a kevés bukótér miatt.

Russell szerint az incidens „eléggé elkerülhetetlen” volt, és úgy véli, hogy a pálya nem elég biztonságos ahhoz, hogy versenyezni lehessen rajta.

„Eléggé elkerülhetetlennek tűnt, az ember megkerül egy kanyart, ami elég széles és nyitott – az autók egymás mellett haladhatnak -, aztán tényleg tölcsérbe kerül, és hirtelen elég szűk lesz a hely” – mondta a Motorsport.com-nak közvetlenül a kiesése után.

„Bementem egy vak kanyarba, mindenhol autók voltak, lelassítottam, aztán hátulról telibe találtak.”

„Szóval, azt hiszem, sokat kell tanulnia a motorsportnak ezen a hétvégén, mert ez egy hihetetlenül izgalmas és érdekes pálya, de biztonsági szempontból és a versenyzés szempontjából is sok minden hiányzik.”

Mivel a Forma-1 jövő év márciusában újra ellátogat Jeddah-ba, Russell reméli, hogy a szervezők és az FIA megteszik a szükséges változtatásokat a pálya biztonságának javítása érdekében.

Szerinte sok „felesleges kockázatot” meg lehetne szüntetni azzal, ha a teligázas kanyarok némelyikét kiegyenesítenék.

„Azt hiszem, az ember él és tanul ezekből a tapasztalatokból” – magyarázta. „Nem hibáztathatsz senkit azért, mert megpróbáltak egy hihetetlen versenypályát létrehozni, és végül is ezt el is érték. De azt hiszem, senki sem látta előre, hogy mi fog történni ezekkel a vak kanyarokkal.”

Indokolatlan kanyarok

„Véleményem szerint igen, a pályán változtatásokra van szükség, annyi ilyen kis kanyar van, ami teljesen felesleges.”

„És ezt az egészet egyszerűen egyenessé lehetne tenni, a 2-es kanyartól a 4-es kanyarig, és a 17-es kanyartól a 22-es kanyarig is egyenes lehetne. Öt kanyarunk van, ami egy olyan szakasz, hogy teljesen padlógázas, még a DRS-sel együtt is.”

„Nem tudom, mik a korlátok, ezt is meg kell vizsgálni. És ideális esetben, ha ezt egyenessé tennénk, drasztikusan javulna a biztonság” – vélekedik Russell.

„Szerintem itt megvannak az erőforrások, hogy ezt megoldják, szóval ez nem lehet akadály. A biztonságnak kell az első helyen állnia.”

„Ha kis változtatásokkal drasztikusan javítani lehet a biztonságon, akkor ez nem is kérdéses.”