KezdőlapExtraRossitól a Formula Renault-n át Le Mans-ig - Vida Benedek interjú

Rossitól a Formula Renault-n át Le Mans-ig – Vida Benedek interjú

-

Vida Benedek (2006) gyakorlatilag beleszületett az autóversenyzés világába, édesapja, Vida Zoltán korábban a nemzetközi szinten is sikeres Főnix Motorsport szerelője volt. Benedek hétévesen ült először gokartba, megtetszett neki, hogy gyorsan és csúsztatva irányíthatta a gépet, és édesapja mentorálásával elsajátította a versenyszerű gokartozás fortélyait.   

Beni elindult a nagy hagyományokkal rendelkező Rotax Grand Festivalon, ahol újoncként az abszolút 2. helyet szerezte meg, majd az FIA Central European Zone utolsó fordulóján szintén abszolút 2. helyezett lett. Teljesítményét látva megkereste őt az európai szinten is jegyzett KSB Racing Team, amelynek színeiben 2020-tól a Central European Rotax Max Challenge-ben, 2021-től pedig a Rotax Max Euro Trophy mezőnyében is versenyez. Első évében a juniorok között bronzérmes lett, 2021-ben már a felnőttek között, Senior kategóriában szerepel.  

Vida Benedek
Fotó: MOTAM Kommunikáció

Budán találkoztunk Vida Benedekkel, a Fit4Race jóvoltából, az egyik fitnesz létesítményben. A MOTAM támogatottja ugyanis gőzerővel készült tovább az elkövetkezendő megmérettetéseire. Fiatal kora ellenére összeszedetten, kedvesen és nagyon éretten mesélt eddigi tapasztalatairól, álmairól, példaképeiről. 

Azt is elárulta, hogy nemrég érkezett haza Németországból, ám másnap már folytatta felkészülését, hiszen megállni nem lehet, minden egyes nap keményen meg kell küzdeni azért, hogy az áhított célt elérje. 

A Racingline.hu-ra azonban szakított pár percet, és elmondta, milyen volt Le Mans, melyik serlegére a legbüszkébb, és a motorsport világából ki a példaképe. 

Wackersdorfból (Németország) hazatérve, friss élményekkel és tapasztalatokkal telve így értékelte a hétvégéjét: 

VB: ,,Ismeretlen volt számomra a pálya. Szerdán kezdődtek az edzések. Nagyon-nagyon tetszett, mert érdekes, nehéz és komoly vonalvezetése van. Viszonylag jól mentek a szerdai edzések, voltak gyakorlások, amikor jó köröket tudtam futni. Csütörtöktől az időmérőig a pálya jobban felgumizódott, és melegebb is lett. Kisebb problémák felléptek, amiket próbáltunk megoldani. Én is változtattam sokat a vezetési stílusomon, a beállítások terén is próbáltunk találni valamit. Ám nem igazán sikerült megtalálni a jó tempót és a jó beállítást ahhoz, hogy legalább a top 5-be kerüljek. Sajnos csak a 9. lettem az időmérőn, így a három selejtezőt onnan várhattam. Sajnos az elsőn 11. lettem. Ott nem volt meg annyira a tempóm. A másodikon végéig a 9. helyen mentem, ha jól emlékszem. A harmadik selejtező kicsit jobb lett, de ott is csak a 9. helyen tudtam beérni. A vasárnapot a 20. pozícióból várhattam. Nem voltam boldog az eredménnyel, mert szerettem volna legalább a top 10-ből indulni. Azért bizakodóak voltunk, és reméltük hátha sikerül majd valami jó beállítást találni. Az első versenyt, a 20. helyről kezdtem. Nagyon jó verseny volt, jókat tudtam előzni, ellenfeleim hibáit is ki tudtam használni. Sajnos volt egy olyan előzésem, ami a sárga zászlós szakasz alatt történt, így kaptam egy 5 másodperces büntetést. Így csak a 17. helyen végeztem az első versenyen. A következő futamnak úgy indultunk neki, hogy legalább jöjjek fel megint hét helyet, és akkor a top 10 már meg van. Az volt a célom, hogy legalább az meglegyen. De sajnos az 5. körben egy motorhiba miatt kiállni kényszerültem. “ 

RL: Milyen érzés volt Le Mans-ban dobogóra állni? 

VB: „Sajnos a sok selejtezőből csak a ,,B” döntőbe kerültem be. A 9. helyről várhattam az első versenyt. Ott csak egy futam volt vasárnap. Nagyon jó volt a tempóm, a 9. helyről a 3-ra tudtam feljönni a leggyorsabb körrel. Végül így a ,,B” döntő dobogójára álltam, de nem voltam teljesen boldog, mert mégis csak az ,,A” döntőben kellett volna inkább dobogóra állni.” 

Vida Benedek
Fotó: MOTAM Kommunikáció

RL: 2019-ben kipróbálhattál egy Formula Renault-t. Milyen érzés volt vezetni? 

VB: „Nagyon jó érzés volt, és új is egyben. Nagyon új volt ez az egész, jó élmény volt. A váltás új dolog volt, akkor igazából nem egy rendes versenypályán próbálhattam ki, de akkor is fantasztikus élmény volt. Jelenleg is álmodok arról, hogy legalább ott is tudjak versenyezni.” 

RL: Inkább a formula konstrukciók vagy a gyorsasági autók világában tudod elképzelni magad? 

VB: „Jelenlegi célom az, hogy a Le Mans-ba eljussak, és ott tudjak versenyezni. A közeljövőben esetleg az F4-ben, ha megadatik a lehetőség, akkor ott szeretnék fejlődni és onnan tovább jutni.” 

RL: Szoktál szimulátorozni? Ha igen akkor mennyire segíti ez a felkészülésedet? 

VB: „Sajnos most nincs otthon szimulátorom. Régebben volt, akkor a Gran Turismo Sporttal játszottam. Sokat segített egyébként, de nem volt egy igazi, komoly szimulátor. Viszont komoly versenyekre el tudtam vele jutni, olyanokra, mint például a V4 Future Sports Fesztivál. Oda a Gran Turismóval jutottam ki. Igazából egy plusz olyan felkészülési lehetőség, amit akkor tudok űzni, mikor nem gokartozom, vagy versenyzek.” 

RL: Melyik díjadra vagy a legbüszkébb? Van olyan kupa, amiről úgy gondolod, hogy nagyon nehezen szerezted meg, ezért egy kicsit különlegesebb a többinél? 

VB,,A legbüszkébb a Rotax Grand Festivalra vagyok. Egy mini EB volt, de ott is komoly versenyzők vettek részt. Annyira sokan nem voltunk, viszont, akik az elején voltak, mind komolyak és gyorsak is voltak. Ott az első versenyemen rengeteg pozíciót tudtam javítani, és a tempóm is meg volt arra, hogy ezt végre is tudjam hajtani. A második versenyen az első sráccal nagyok komoly és fair csatába bonyolódtam, végül pedig a második lettem. Többször át vettem az első helyet, de mindig vissza tudott jönni. Összességében nagyon jó verseny volt.” 

Vida Benedek
Fotó: MOTAM Kommunikáció

RL: Korábban a Ralf Schumacher Karttal is versenyeztél. Találkoztál ez idő alatt a német ex-versenyzővel? 

VB,,Igen, volt lehetőségem rá. 2019 telén volt ez, akkor jött az a lehetőség, hogy a Ralf Schumacher gokarttal tudjak versenyezni. Fantasztikus élmény volt, hiszen egy legendával találkozhattam.” 

RL: A motorsport világában ki a példaképed? 

VB: ,,Valentino Rossi, a MotoGP-ből. Sajnos idén jelentette be, hogy visszavonul, de eddig minden évben ott volt és harcolt, és nem adta fel. Ha jól emlékszem két évvel ezelőtt még a bajnoki címért is küzdött. Igazából ez az álma, megszállottja a sportnak.