2024. április 23. 21:14
KezdőlapMotoGPRossinál is erősebbnek tartja Marc Márquezt az olasz legenda egyik legnagyobb riválisa

Rossinál is erősebbnek tartja Marc Márquezt az olasz legenda egyik legnagyobb riválisa

Sete Gibernau elárulta, örül egykori gyártója, illetve csapata, a Ducati, valamint a Gresini Racing idei sikerének. Valentino Rossi egykori riválisa szerint jövőre is a Ducatié lesz a legjobb motor, de a versenyzők közül Marc Márquezt tartja a legesélyesebbnek, bár hozzátette, honfitársa nagy kihívás előtt áll.

Sete Gibernau ugyan nem nyert világbajnokságot a MotoGP-ben, de 2003-ban és 2004-ben is második lett Valentino Rossi mögött. A két versenyző legendás csatákat vívott, a legemlékezetesebb talán a 2003-as Le Mans-i párharcuk volt. A spanyol expilóta, akit Rossi második legkeményebb ellenfelének nevezett meg Casey Stoner után, csütörtökön lett 50 éves, ez alkalomból adott interjút a La Gazzetta dello Sportnak.

19 éves már Rossi és Gibernau elképesztő Le Mans-i csatája

Gibernau az akkoriban Telefónica Movistar Honda néven működő istálló színeiben érte el legnagyobb sikereit. A csapat manapság Gresini Racing néven fut, és a Ducati motorjait használja, az Enea Bastianini által elért összetettbeli harmadik hellyel pedig hatalmas sikert ért el az idei szezonban. Ahogyan a gyári Ducati is, ahol a királykategóriában kilenc futamot nyerő pilóta ezt követően versenyzett, hiszen 15 év után megszerezték az egyéni vb-címet.

Nagyon boldog vagyok a Ducati versenyrészlegén lévő barátaim miattnyilatkozta Gibernau. – Örültem, hogy egy európai motor győzött, annak meg pláne, hogy egy olasz. [Francesco] Bagnaia miatt is boldog vagyok, ő egy fantasztikus ember. A Gresini csapatáról is szót kell ejteni, hosszú éveken át ez volt a családom. A Fausto [Gresini, a csapat alapítója – a szerk.] halála utáni nehéz időszakban is tartottam velük a kapcsolatot. Büszke voltam rájuk, látva a 2022-es teljesítményüket.”

Természetesen Gibernaut arra is megkérték, hogy jósoljon a következő szezonra. A legtöbben úgy vélik, hogy 2023-ban is a Ducatié lesz a legjobb motor egyrészt az idén látott technikai fölényük miatt, másrészt azért, mert nekik lesz a legtöbb motorjuk a rajtrácson. A spanyol exversenyző is így gondolja, bár Marc Márquezzel is számol.

A MotoGP-ben a Ducati lesz a referencia, köszönhetően a sok motorjának is: ez megkönnyíti egy projekt fejlesztésétjelentette ki. – Az Apriliának még egy utolsó lépést kell megtennie, hogy a bajnoki címért harcolhasson. Ha minden jól megy, az lesz az újdonság, hogy Márquez a világbajnokság elejétől ott lesz az élmezőnyben, bár sok múlik majd a Hondán is. Gondolom, küzdenek néhány problémával, és ha ezeket nem oldják meg, akkor még olyasvalakinek is nehéz lesz nyerni, mint Marc. Nekik és a Yamahának is keményen kell majd dolgozniuk, hogy talpra álljanak.”

A szezon egyik legnagyobb kérdése, hogy Márquez képes lesz-e tartósan visszatérni az élmezőnybe. Honfitársa az egekig magasztalta a hatszoros MotoGP-világbajnokot, és bár számít a sikereire, szerinte nem lesz könnyű dolga. Gibernau nem a fizikai kihívásokat említette mint nehézségek, hanem teljesen más területen lát potenciális problémát.

Embed from Getty Images Ha választanom kell egy nevet, továbbra is Márquezét mondanámfelelte az erre vonatkozó kérdésre. – Véleményem szerint ő egy hős, a történelem legerősebb versenyzője. Kíváncsi vagyok, hogyan fog megbirkózni az új ellenféllel, a pszichológiai oldallal, képes lesz-e kezelni a nehézségeket. Marc eddig soha nem volt ilyen helyzetben. Olyan gondolatokkal kell majd megbirkóznia, amelyek miatt másképpen fog cselekedni, mint máskor. Talán még ő maga sem tudja, milyen lehet egy ilyen szezon. Remélem, hogy az élen tud majd harcolni. Szerintem Marc előtt van még néhány magas szintű idény. [A következő] biztosan jó bajnokság lesz.”