2024. március 28. 20:08
KezdőlapMotoGPRossi lenne a felelős Stoner mentális megsemmisüléséért és korai visszavonulásáért?

Rossi lenne a felelős Stoner mentális megsemmisüléséért és korai visszavonulásáért?

Valentino Rossi mentálisan készítette ki riválisait, egészen addig, amíg nem talált nála okosabb versenyzőket – állítja egy korábbi MotoGP-s csapatfőnök.

A MotoGP legendája, Rossi hét bajnoki címmel vonult vissza a királykategóriában, bár az utolsó 12 szezonjában egyet sem szerzett, mivel olyan elszánt trónkövetelők érkeztek, mint Marc Márquez.

„Valentino a pszichológiai hadviselés szakértője volt, amíg nem talált nála okosabb versenyzőket.”– mondta Ramón Forcada.

„Ezért nem nyert 2009 óta, mert voltak nála okosabb versenyzők. Valentino első számú stratégiája ez volt, és láttuk, hogy hányakat tett mentálisan tönkre a pályafutása során.”

Rossi azonban emberére akadt egy ausztrál tehetség személyében. Eleinte úgy tűnt, az olasz nem tud fogást találni rajta. Ám a pszichológiai hadviselés feltehetően elegendő volt Stoner ellen. Emlékezzünk csak vissza: 2008-as idény, Laguna Seca. Rossi az utolsó körökig nyomás alatt tartotta Stonert, aki végül kicsúszott, visszaállt és be tudta fejezni a versenyt a második helyen, 13 másodperces hátránnyal. Később Stoner szervezete valóban jeleket küldött, amelyek mentális betegségre utaltak. Kiderült, hogy az ausztrál krónikus fáradtság szindrómában szenved, melynek egyik tünete, hogy nem képes olyan erős koncentrációra, mint korábban és eluralkodott rajta a félelem. Végül betegsége miatt korai visszavonulásra kényszerült.

Forcada azonban nemcsak az olasz klasszist említette meg nyilatkozatában, hanem Pecco Bagnaiát is.

„Az, hogy Peccóval versenyezhetünk a bajnokságban, nagy érdem. Viszont Quartararo előtt le a kalappal, még akkor is, ha nem ő nyerte meg a bajnokságot. Egyedül találta magát, egy olyan motorral, ami nem fejlődött, ami nem fordul rendesen és gyenge a kigyorsításokon.”

Mint ismeretes, Rossi pályafutása során számtalanszor panaszkodott ezekre a problémákra. Vajon 2023-ban érkezhet a megoldás?

 

Forráscrash.net