DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Ross Brawn a jövőben is szívesen áll az F1 rendelkezésére

A királykategóriától búcsúzó legendás brit szakember nem zárkózik el attól, hogy a háttérbe húzódva a későbbiekben is segítse az F1 további fejlődését.

Közel fél évszázadot felölelő pályafutásának végére tett pontot 2022-ben Ross Brawn, a Williams, a Benetton, a Ferrari, a Brawn, valamint a Mercedes csapatánál is megforduló brit szakember ugyanis a jövőben elsősorban a pihenésre fókuszálna, ezért nem kíván aktív szerepet vállalni a királykategória életében. A 68 éves Brawn személye legendássá vált az F1-es paddockban, hiszen neve egybeforrt Michael Schumacher és a Ferrari sikersorozatával, miközben korábban a Benetton technikai igazgatójaként, majd a Brawn GP tulajdonosaként saját csapatával is a csúcsra ért. Mindemellett jelentős szerepet játszott a 2022-ben debütáló szabályrendszer kialakításában is, a 2026-os változásokat azonban már nem szeretné levezényelni, az ajtót viszont nem zárta be végleg maga mögött.

„Fenntartom az érdeklődést a sport iránt, Stefano [Domenicali] nagyon jó barátom, én pedig elmondtam neki, hogy a telefonom mindig be lesz kapcsolva. Ha segíthetek valamiben, ami nem emészt fel túl sok időt, akkor boldogan állok a rendelkezésére, de elsősorban csak tanácsadói szerepkörben, semmint aktív résztvevőként” – magyarázta Brawn a Motorsport.com-nak.

„Az F1 egyedülálló sport a világon”



46 évet felölelő F1-es karrierje alatt Brawn teljesen beleszeretett a motorsportok világába, ami szerinte olyan elemekkel van felvértezve, melyeket egyetlen más sportág sem mondhat magáénak. „Ez egy csodálatos sport, ami elképesztő kombinációja a technológiának és a versenyzői tehetségnek. Néha nagyszerű versenyzőknek kell egy pocsék autóval küzdeni, máskor pedig átlagos versenyzők kerülnek remek autókba, bizonyos esetekben pedig egymásra találnak a nagyszerű autók és pilóták, ez pedig rengeteget változtathat a szezon során.” 

„Más sportágakat megnézve az láthatjuk, hogy mindig van valaki, aki a többiek fölé emelkedik, akit nagyon nehéz megverni, hacsak nincs egy rossz napja. Az F1-ben azonban nyeregben érezheted magad, majd jön valaki, aki jelentős előrelépést ért el az autójával és máris oda a győzelmi esélyeit. Folyamatosan ez történik. Azt hiszem, az F1 egyedülálló sport, engem pedig örömmel tölt el, hogy milyen szenvedélyeket vált ki, mert őszintén szólva, néhány évig csupán egy helyben toporogtunk. Muszáj fenntartanunk a sportot övező érdeklődést. Bár én most távozom, de elégedett és boldog vagyok a Formula-1 jelenlegi helyzetével, és nem szabad elfelejtenünk, hogy mennyit tettünk ezért, a jövőben pedig tovább kell fejlődnünk.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: