DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Rins győzelmével búcsúzott a Suzuki, Bagnaia a világbajnok

Már a rajtnál az élre állt Valenciában Alex Rins, aki Binder és Martin előtt nyert. Quartararo negyedik lett, Francesco Bagnaia viszont kilencedikként is a Ducati második világbajnokává avanzsált.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A Moto3-asoknál a már világbajnok Izan Guevara győzelmét hozta a szezonzáró Valenciai Nagydíj, míg a Moto2-ben Ai Ogura bukása után a Pedro Acosta mögött másodikként befutó Augusto Fernandez húzta be a vb-címet, ám csak ezután jött a nap legjobban várt eseménye, a MotoGP-sek idei utolsó futama. Amelyen még nyitott volt az összetett elsőség sorsa, hiszen 23 pont volt a különbség Francesco Bagnaia és Fabio Quartararo között – a rajtrácson pedig négy hely, hiszen a francia a negyedik, az olasz a nyolcadik pozícióból várhatta a piros lámpák kialvását.

rins-suzuki_1



A pole-ból Jorge Martin startolhatott, de a legjobban Alex Rins lőtt ki a második sorból, s már az első kanyar előtt az élre állt. Kettejük mögött Marc Marquez sorolt be harmadiknak, hátrébb viszont elképesztő csata alakult ki Jack Miller és a két vb-aspiráns között: Quartararo és Bagnaia egy ízben össze is ért egymással, a Ducatiról pedig lerepült egy apró darab! Mindketten folytatni tudták a versenyt, Quartararo pedig hamarosan vissza is előzte ducatis ellenfelét, viszont ezzel leszakadtak a Rins, Martin, Marquez, Miller első négyesről. Hátrébb többen hamar kiálltak: Aleix Espargaro a bokszba hajtott az Apriliával, míg Pol Espargaro bukott.

Rins őrizte a vezetést Martin előtt, Marquezt viszont megelőzte Miller – aztán pedig a Repsol Honda nyolcszoros világbajnoka egy kicsúszással ki is szállt a küzdelemből. Ezzel Quartararo is előrejött a negyedik helyre, míg Bagnaia a hatodik pozícióban haladt, miután elment mellette Brad Binder. Az olasz érezhetően nem is vállalt sok kockázatot, nem sokkal később Joan Mir és Miguel Oliveira is megelőzte őt – igaz, a Suzuki 2020-as világbajnoka aztán hibázott.

bagnaia-ducati-valencia-vb

Quartararo apránként közeledett a vezető trióra, de aki igazán nagy tempót diktált, az Binder volt: a táv kétharmadához érve a dél-afrikai utol is érte és meg is előzte a yamahást. A KTM-es pedig nem állt meg itt, Millert is levadászta – aki aztán el is dobta a motort utána. Ennek köszönhetően értelemszerűen Quartararo és a menet közben már Luca Marini és Enea Bastianini által is megelőzött Bagnaia is javított egy pozíciót.

Rins eközben senkitől sem zavartatva futott be elsőként, így győzelemmel búcsúzott a MotoGP-től a Suzuki. Binder még Martint is elkapta, így ő lett a második. Quartararo negyedikként ért be, Bagnaia pedig kilencedikként, ám ez is bőven elegendő volt ahhoz, hogy Casey Stoner 2007-es diadala után második ducatis versenyzőként váljon a királykategória 2022-es világbajnokává – tette mindezt úgy, hogy az évad felénél 91 (!) pontos hátrányban volt! Kettejük között amúgy Oliveira, Mir, Marini és Bastianini futott be (utóbbi ezzel elcsente az összetett bronzérmet Espargaro elől), a top 10-et pedig Franco Morbidelli tette teljessé. A sok bukás okán mindössze tizenheten értek célba az év utolsó versenyén.

A futam végeredménye:

1. Alex Rins Suzuki Ecstar  
2. Brad Binder KTM Factory Racing 0.396
3. Jorge Martín Pramac Ducati 1.059
4. Fabio Quartararo Monster Yamaha 1.911
5. Miguel Oliveira KTM Factory Racing 7.122
6. Joan Mir Suzuki Ecstar 7.735
7. Luca Marini VR46 Ducati 8.524
8. Enea Bastianini Gresini Ducati 12.038
9. Francesco Bagnaia Ducati Team 14.441
10. Franco Morbidelli Monster Yamaha 14.676
11. Marco Bezzecchi VR46 Ducati 17.655
12. Raúl Fernández Tech3 KTM 24.870
13. Remy Gardner Tech3 KTM 26.546
14. Takaaki Nakagami LCR Honda 26.610
15. Fabio Di Giannantonio Gresini Ducati 31.819
16. Cal Crutchlow RNF Yamaha 1'28.870
17. Álex Márquez LCR Honda 1 kör /45.055
  Jack Miller Ducati Team Kiesett
  Johann Zarco Pramac Ducati Kiesett
  Maverick Vińales Aprilia Racing Kiesett
  Marc Márquez Repsol Honda Kiesett
  Pol Espargaró Repsol Honda Kiesett
  Darryn Binder RNF Yamaha Kiesett
  Aleix Espargaró Aprilia Racing Kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: