DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Rákapcsolt a Mercedes, Hamilton az élen

A Mercedes hétszeres világbajnoka zárta a legjobb formában a Stájer Nagydíj időmérő edzése előtti utolsó szabadedzést. A Red Bull is jó formában van, szoros lesz a kvalifikáció.

Álmosan indult a Stájer Nagydíj szombat déli gyakorlása a Red Bull Ringen, ahol 12 hónapon belül a harmadik F1-es versenyhétvégét rendezik. Érezhető a mezőnyön, hogy messze nem egy ismeretlen helyszínen állomásozik, az első tíz perc során a két Haason kívül senki sem járt kint, és utána is csak lassan népesült be a pálya. Elvégre száraz körülményekre már mindenkinek volt lehetősége felkészülni, esőre pedig csapadék híján nem is adódott alkalom. Ami Paul Ricard után ismét beszédtéma lehet a hétvége folyamán, az a pályahatárok betartása. A 9-10-es kombinációban történt szabálytalanságok miatt már az első percekben Mazepin, Alonso és Raikkönen egy-egy körét is törölték, ez az időmérő edzésen problémát okozhat.  

E4zbreAXIAEkK9U



Az élmezőny nagy része csak 20 perc elteltével hajtott pályára, a pénteki napot legjobb formában záró Verstappen pedig mindenkinél kényelmesebb tempóban, utolsóként ült autóba. Magabiztossága vitathatatlan, első igazi körével rögtön élre is ugrott, és 1:04,971-es idővel sokáig uralta a tabellát. A Mercedes párosa csak 15 perccel a vége előtt kapcsolt rá, előbb Bottas ugrott az élre, aztán Hamilton mindkettejüket maga mögé utasította. A hétszeres világbajnok köre hirtelen egy egész másodpercet javult, amit a motorüzemmód változtatásán kívül nehezen lehetne bármi mással magyarázni.

E4vTCBqWYAcl6mb

Amilyen lassan indult, olyan eseménydúsan zárult a 60 perces felkészülés. Az utolsó percekben az egész mezőny mozgásban volt, sorra záporoztak az egyre javuló lágy gumis körök. Mindenki a határokat feszegette, ám az élen a sorrend már nem változott. A Mercedes és a Red Bull felváltva sorakozott fel az első négy helyen, mögöttük a középmezőnyből az AlphaTauri volt a legjobb. Az edzés egyetlen sárga zászlós fázisát Mazepin idézte elő, aki az egyes kanyar kijáratánál pördült meg, de megúszta. folytatás 15 órakor az időmérő edzéssel.

A harmadik szabadedzés végeredménye:

 E4zelU9WQAQI2-I

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: