KezdőlapFormula 1Räikkönen közölte, ha 2002-re nem mehet a McLarenhez, kiszáll

Räikkönen közölte, ha 2002-re nem mehet a McLarenhez, kiszáll

-

Kimi Räikkönen bár a 2021-es szezon végén visszavonult a Forma-1-ből, ő nem az a személy, akiről hamar megfeledkeznek majd. Miközben épp Amerikában tartózkodik és első NASCAR Cup versenyére készül, Beat Zehnder, az Alfa Romeo Racing sportigazgatója mesélt a finn F1-es karrierjének kezdetéről.

„Nem tett túl jó első benyomást” – mondta Zehnder a Beyond the Grid podcastban

Zehnder szerint Räikkönen fizikailag nem volt elég fitt, amikor a Sauber F1-es csapat tesztlehetőséget adott neki.

„De mit várhatsz egy olyan versenyzőtől, aki egyenesen a Formula Renault-ból érkezett? A teszten 3-4 kört tettünk meg, és utána Kiminek 15 perc szusszanásra volt szüksége.’

Josef Leberer fizioterapeutát hívták segítségül. Räikkönen pedig megesküdött Zehndernek, hogy tud ennél jobb is lenni.

Az évek során többek között Heinz-Harald Frentzen, Nick Heidfeld, Jacques Villeneuve, Felipe Massa, Robert Kubica és Charles Leclerc is megfordult már a Sauber csapatnál. Zehnder szerint azonban nem kétséges, hogy ki a csapat történetének leggyorsabb versenyzője.

„Kimi. Ami a tiszta tehetséget illeti, egyértelműen Kimi az” – válaszolta Zehnder határozottan.

Zehnder szerint Räikkönen akkor hároméves szerződést kötött a Sauberrel. Hamarosan azonban más is igényt tartott a versenyzőre: a McLaren már a 2002-es szezonra akarta őt.

„Räikkönen bejelentette, hogy vagy a McLarenhez megy, vagy abbahagyja” – mesélte Zehnder.

A Sauber azonban elfogadta a kártérítést a szerződés felbontásáért. Bár a pontos összeget nem hozták nyilvánosságra, a kapott pénzből a Sauber épített egy szélcsatornát, amely a mai napig az egyik legfejlettebb az F1-ben.

Zehnder és Räikkönen útjai ismét keresztezték egymást, mikor a finn az Alfa Romeóhoz igazolt a Ferrari után, kapcsolatuk pedig azóta is baráti.