KezdőlapFastest SlapPéldátlan siker a magyar motorsportban: Zsigovits Norbert enduro világkupa-futamgyőztes Svédországban

Példátlan siker a magyar motorsportban: Zsigovits Norbert enduro világkupa-futamgyőztes Svédországban

-

Open 4Svilágkupa-futamgyőztesként térhet haza Zsigovits Norbert az EnduroGP-világbajnokság svédországi fordulójáról, ezzel az Enduro Team Hungary pilótája az első hazai versenyző lett, aki az endurósportbanvilágkupa-futamon a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Az összesítésben a 2. helyen várja az utolsó két fordulót. 

A magyar motorsport történetében kiemelkedő sikert ért el Zsigovits Norbert, az Enduro Team Hungary versenyzője az EnduroGP-világbajnokság svédországi fordulóján. A magyar sportoló az első versenynap során az Open 4S világkupa 1. helyezését szerezte meg egy KTM EXC nyergében.  

Ez Zsigovits Norbert pályafutásának mindössze harmadik versenyhétvégéje volt ebben a mezőnyben, az olaszországi bemutatkozása alkalmával két 3. helyet szerzett, a múlt hétvégén, Észtországban két 2. helyet ért el, Svédországban pedig már az ő tiszteletére játszották el a magyar Himnuszt. A lebonyolítása ezúttal is rendhagyó volt, Olaszországhoz hasonlóan az Open 4S világkupa versenyzői nem vettek részt a szuperteszten, ráadásul a két versenynap péntekre és szombatra esett. A sorrendet ezúttal is három teszt eredménye határozta meg, minden pályán két-két kört kellett teljesíteni az adott versenynapon. 

Az extrémteszt egy sípályán zajlott, az agyagos talaja miatt a magyar versenyző úgy érezte, kedvező lesz a számára és nem tartotta kifejezetten nehéznek, a crossteszt ezzel szemben kemény megpróbáltatás volt, hiszen egy kőbányában kellett motorozni egy technikás nyomvonalú, 12 perces távon. Az enduróteszt pályája ezúttal is homokosabb, erdős, fenyőkkel övezett helyszín volt, amit 9 perc alatt lehetett teljesíteni.  

A pénteki győzelem után Zsigovits Norbert szombaton is harcban volt a dobogós helyekért, az utolsó crossteszt előtt még volt esélye arra, hogy újabb elsőséget szerezzen, de egy sziklás szakaszon leesett a motorjáról és kisebb zúzódásokat, valamint égési sérüléseket szenvedett. Folytatta a versenyt, de a jelentős időveszteség miatt ezúttal az 5. helyen ért célba.   

„Régóta vágytam erre, bakancslistás dolog volt, hogy egyszer értem szóljon a Himnusz. A verseny nagyon jól sikerült, összeszedetten, hiba nélkül tudtam menni. Volt egy kis technikai hiba, leesett a lánc, szerencsére gyorsan meg tudtam oldani. A többi teszt fantasztikusan jól sikerült, ezt leszámítva az összeset meg tudtam nyerni, úgyhogy nagyon örülök, köszönöm mindenkinek, aki mögénk állt és bizalmat szavazott nekünk! Kellett néhány futam, hogy beleszokjak a közegbe, és kicsit átérezzem, hogy miként kell összerakni egy-egy napot. Most ért be ez a munka, sokkal jobban össze tudtam fűzni a teszteket. Az összetett mezőny elejétől még messze vagyunk, de egyre jobban jövünk fel, lehet, hogy egyszer még oda is el lehet érni” – nyilatkozta Zsigovits a győzelem után. 

Az Enduro Team Hungary 2021-ben a Motorsport Talent Management (MOTAM) támogatásával versenyez az EnduroGP-világbajnokság programjában. A MOTAM a szponzoráció, a sportszakmai menedzselés, a fizikai és mentális felkészítés, a kommunikáció és a jogi háttér terén segíti a támogatott versenyzőket. Őry Tamás, a MOTAM ügyvezető igazgatója gratulált Zsigovits Norbertnek és a kiemelkedő sikerhez. 

„Zsigovits Norbit a budapesti SuperEnduro GP-versenyen ismertük meg, amikor több ezer helyszíni szurkoló ünnepelte őt az Európa-bajnoki futamgyőzelme után. Idén már a világkupában is bizonyítja, hogy érdemes támogatni a magyar tehetségeket az autó-motorsportok terén, nagyon örülünk, hogy a MOTAM-nál mi is közreműködhettünk ebben a sikerben, ami kiemelkedő eredmény a magyar motorsport történetében. Köszönjük Hadobás Ádám és az Enduro Team Hungary munkáját, bízunk benne, hogy Szőke Márkkal kiegészülve az utolsó két forduló során újabb szép eredményekről számolhatunk majd be a szurkolóknak!” 

A hatfordulós EnduroGP-világbajnokság utolsó két fordulóját októberben rendezik Németországban (2021. október 8-10.) és Franciaországban (2021. október 15-17.). A versenyzők két-két további versenynapon gyűjthetnek pontokat a világkupa értékelésében is.