KezdőlapFormula 1„Ostoba és érzéketlen” – bocsánatot kér a poklot megjárt F1-es pilótától a...

„Ostoba és érzéketlen” – bocsánatot kér a poklot megjárt F1-es pilótától a riporter

-

Ted Kravitz, az egyik legismertebb F1-es riporter kijelentette, személyesen fog bocsánatot kérni Valtteri Bottastól. A Sky Sports riportere viccelődni próbált a finn pilótával, miközben nem volt tisztában az ezzel kapcsolatos háttértörténettel.

Valtteri Bottas nemrég számolt be arról, hogy pályafutása korai szakaszában étkezési zavarral küzdött, miután akkoriban még nem szabályozták a pilóták minimumsúlyát (az üléssel együtt). Ennek következtében túlhajszolta magát, ami nemcsak fizikai, hanem mentális problémákhoz is vezetett. A mélypont a 2014-es, eredmények tekintetében amúgy kiváló szezonja volt, amikor a halál gondolata sem hatotta meg, ahogyan ezt egy korábban elmondta.

Súlyos mentális problémákkal küzdött és komoly fájdalmai voltak Hamilton korábbi csapattársának

A február elején készült interjú azonban nem mindenkihez jutott el, ahogyan a 2021-es beszélgetés sem, amikor először fedte fel karrierje mélypontját. Az általában egyébként felkészült Ted Kravitz, a Sky Sports riportere még csütörtökön beszélgetett Bottasszal. Ebben alapvetően a hétvége és a szezon esélyeit latolgatták, de előtte elejtett egy apró megjegyzést, amit utólag megbánt.

„Szeretnék szánni egy kis időt arra, hogy elmondjam, csütörtökön, nem szánt szándékkal, de ostobán és érzéketlenül viselkedtem Valtteri Bottasszal – jelentette ki már szombaton, a Ted’s Notebook című műsorában. – Egy kicsit lefogyott, én pedig igencsak meglepődtem. »Hűha, annyira vékonynak tűnsz, ahogyan anyukám mondaná, többet kellene enned.« Ő azt mondta, hogy »nem, nem, nem, karcsú vagyok és egészséges«. Azt gondoltam, furcsa dolog ilyet mondani, hogy egészséges. Később felhívták a figyelmemet egy interjúra, amelyet az év elején adott, és amelyet nem láttam. Ebben arról [az időszakról] beszélt, amikor közel állt ahhoz, amit ő étkezési zavarnak nevezett. Annyira sokat diétázott, hogy az egészségtelen volt, és lefogyott.”

Ennek tudatában pedig már teljesen más értelmet nyer, amit Kravitz csak ártatlan viccelődésnek szánt. Bár Bottas jól reagálta le a megjegyzését, és egy-két szurkolói bírálatot leszámítva a nyilvánosságban nem is kapott érte kritikát. Ennek ellenére ő úgy érezte, hogy kötelessége lépnie, hogy magával az érintettel tisztázza a történteket.

„Annyira szörnyen éreztem magam, amiért viccelődtem a fogyókúrával, hogy azóta beszéltem a csapatával, és amikor találkozom vele, tisztázni fogom a dolgot, elmondom [neki], hogy fogalmam sem volt arról, hogy közel állt az étkezési zavarhoz, és elnézést kérek [tőle] a sértő megjegyzésemért – folytatta a brit riporter. – Szerintem igazán lenyűgöző, hogy volt bátorsága előállni és beszélni arról, hogy a múltban étkezési zavara volt. Jól tette Valtteri, hogy beszélt erről.”

Forma-1, Valtteri Bottas, Bahreini Nagydíj 2023, futam
Bottas nemrég beszélt korábbi mentális problémáiról (Fotó: Alfa Romeo F1 Team)

Hogy a bocsánatkérés megtörtént-e, azt nem tudni, mert azóta nem volt újabb fejleménye az ügynek. A finn pilóta egyébként jól kezdte az idényt, hiszen azok után, hogy az időmérőn a tizenkettedik helyre kvalifikált, elsősorban jó rajtjának, valamint Charles Leclerc kiesésének köszönhetően egészen a nyolcadik helyig sikerült felzárkóznia a Bahreini Nagydíjon.