Ő volt az, aki helyrepofozta a Red Bull hozzáállását

Adrian Newey szerint David Coulthard hatása volt az, ami a Red Bull Forma-1-es csapatát egy komolyan vehetetlen gittegyletből a mai csapattá kovácsolta és meggyőzte arról, hogy segítenie kell ebben a munkában.

David Coulthard, Red Bull Racing RB2

David Coulthard, Red Bull Racing RB2

Sutton Images

A tapasztalt brit pilóta volt az első nagy név, aki a Red Bullhoz igazolt 2005-ben, de akkor a csapat még nagyon máshogy állt a dolgokhoz. Coulthard volt az, aki hozzájuk tudta édesgetni Adrian Neweyt, a jelenlegi műszaki igazgatót, annak ellenére, hogy hírhedtek voltak arról, többet buliznak, mint dolgoznak.

„David nagyszerű barátom, olyasvalaki, akinek mindig is bíztam az értékítéleteiben, márpedig ő egyértelműen azt mondta, jó ötlet lenne idejönnöm. Folyamatosan hatalmas bulikat csaptak, ezt a csapatot kellett volna komolyan vennem? De a bulizós lepel alá pillantva megláttam, hogy igen, itt minden megvan, ami kell.”

 

A csapatfőnök, Christian Horner szemelte ki magának az akkor már a paddockban legendának számító Newey-t, szerinte ugyanis ő volt az, akivel a csapat a következő szintre lépve végre bajnokságokat tudna nyerni:

„Christian a 2005-ös szezonban szokást csinált abból, hogy akárhányszor megérkeztem a paddockban, azt hiszem, Silverstone-ban van erről a legélesebb emlékem, hogy mindig úgy időzített, hogy ő is akkor érkezzen.”

Még több F1 hír:

„Mindig úgy intézte, hogy ilyenkor véletlenül találkozzunk és egy idő után egyre többet kezdtünk beszélni egymással. Aztán az egyik ilyen alkalommal egy fekete bőrdzsekis úriember előlépett az egyik kamion között és azt mondta: »Üdv, Helmut Marko vagyok, itt a névjegykártyám. Majd hívni fogjuk.«”

Newey azóta már öt konstruktőri bajnoki címhez segítette a Red Bullt – négyet még azelőtt, hogy a Mercedes sorozatban behúzott nyolcat, egyet pedig idén. Max Verstappen két, Sebastian Vettel négy egyéni világbajnokságot nyert meg a segítségével és 2023-ban is ők lesznek azok, akiket Lewis Hamiltonnak és Charles Leclerc-nek meg kell majd vernie.


BRÉKING: Schumacher a Mercedesnél folytatja!

 

Legyél a Motorsport-közösség része

Csatlakozz a beszélgetéshez
Előző cikk Brawn: szükség van még egy évre, hogy megszűnjenek az elfogadhatatlanul nagy különbségek a csapatok között
Következő cikk Az FIA elismerte, túlreagálták a fekete-narancssárga zászló használatát

Legjobb hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások. Miért nem írja meg az elsőt?

Regisztrálj ingyen

  • Szerezz gyors hozzáférést a kedvenc cikkeidhez

  • Értesítések kezelése a legfrissebb hírekről és a kedvenc versenyzőkről

  • Hallasd a hangod a cikk kommentálásával.

Motorsport prime

Fedezd fel a prémium tartalmat
Feliratkozás

Kiadás

Magyarország