KezdőlapFastest SlapNorris: Ha segíthetek az embereknek, akkor azt örömmel teszem

Norris: Ha segíthetek az embereknek, akkor azt örömmel teszem

-

Lando Norris örülne annak, ha a focihoz és a teniszhez hasonlóan többen tudnák elérni a motorsportokat.

A brit versenyző nemrég saját gokart csapatot indított, hogy ezzel is visszaadjon a szakágnak, és segítse a fiatal versenyzőket. Ugyanakkor tisztában van azzal, hogy rengeteg pénzt felemészt az, ha valaki szeretne erre a pályára lépni. Egy teljes szezon a gokartban nagyjából 300 000 euróba kerül. Viszont ha új abroncsot és alkatrészt kell beszerezni, akkor még több pénzre van szükség. Norris viszont csapatával ezen a téren is szeretne segíteni:

,,Rengeteg fiú, és most már egyre több lány is versenyzésre adja a fejét, így ha minél többet tudunk nekik segíteni, annál jobb. Mindenkinek tudnia kell viszont azt, hogy az autóversenyzés nagyon drága. Ez sajnos nem egy olyan dolog, amit mindenki űzhet. Bárcsak ne így lenne, bárcsak belekezdhetne mindenki ebbe a sportba, aki szeretné ezt csinálni, úgy mint a foci és a tenisz esetében. Ott bárki a kezébe vehet egy labdát, vagy egy ütőt és egy labdát – ezek az eszközök mindenki számára elérhetőek ezen a világon, ám az autóversenyzés sajnos nem ilyen. Ha bármi van, amit én hozzá tudok tenni a tehetséges fiúk és lányok esetében, ha tudok segíteni abban, hogy elérjék az álmaikat, akkor szívesen részt veszek ebben.” -nyilatkozta a 21 éves versenyző a Formula1.com-nak.

Norris mosollyal az arcán emlékezett vissza gokartos időszakára. Élete legjobb periódusának nevezte azokat az éveket, ugyanakkor hozzátette, hogy egy fiatal számára nem mindig könnyű ez az életvitel:

,,Ha el akarsz jutni egy bizonyos szintre, akkor nem lehet csak úgy szórakozásból csinálni. Én annyira szerettem, hogy nem is akartam abbahagyni. A gokartozás az egyik legjobb időszak a versenyzésben. Sok barátomat ott ismertem meg, és nem az iskolában, ugyanis alig voltam otthon. A gokartozás abban a korban inkább szociális sport, ugyanis nem látod 11-13 évesen annyira a versenyzői oldalát. Nem látod az „ellenséges” aspektusát, viszont ahogy egyre idősebb leszel, ez elkerülhetetlen lesz. Ebben a korban csak odamész, ott szórakozol a barátaiddal, egész nap vezethetsz és jól érzed magad miközben megpróbálsz futamokat nyerni.”

Az új projekt kapcsán Norris azoknak is szeretne segíteni, akik az ő karrierjét egyengették:

,,Ha bármilyen módon visszaadhatok valamit, és segíthetek az embereknek, akkor azt örömmel teszem. Szeretem ezt tenni, különösen azokkal akik nekem is segítettek. Jó érzés visszaadni valamit. Azt látni, hogy a gyerekek az én gokartjaimat vezetve nőnek fel, és remélhetőleg győznek is, akkor egy kis részem úgy érzi majd, hogy részese ennek és bizonyos módon segített nekik. Nem fogom azt mondani ha nyernek, hogy az ez én érdemem, és rajtam múlik. Ilyet sosem fogok elfogadni. Én régebben Fernando Alonso egyik gokartjával versenyeztem, egy fiatal fiú számára akkor az elég menő volt. Most abban a helyzetben vagyok, hogy a gyerekek közül néhányan az én gokartommal mehetnek majd. Nagyon jó érzés, hogy mosolyt csalhatsz így az emberek arcára. Főleg úgy, hogy van valamid, amiről tudod, hogy akár segíthet a gyerekeknek felnőni és megtapasztalni az autóversenyzést.”