DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Norris: Ez a valaha kigondolt legrosszabb szabály

A feldühödött Lando Norris csípős megjegyzést tett a piros zászló alatti gumicsere-szabályokra, miután súlyos vereséget szenvedett Szaúd-Arábiában. A fiatal brit a tizedik helyen ért célba, versenyét éppen a piros zászlók tették tönkre.

Az első Szaúd-arábiai Nagydíj több mint zűrzavarosra sikeredett. Az elképesztő történések mellett számos biztonsági autós, virtuális biztonsági autós és piros zászlós fázisra került sor, Lando Norris versenyét pedig éppen utóbbiak tették tönkre. 

A fiatal brit éppen a bokszban volt, amikor belengették a piros zászlót. A jelenlegi szabályok szerint a versenyzők ilyenkor „ingyen” gumicserét hajthatnak végre, miközben várják a verseny folytatását. Norris szerint ez a legrosszabb szabály, amit valaha is kigondoltak a Formula-1-ben. Ezzel utalt Pierre Gasly 2020-as monzai győzelmére is, amikor a piros zászló alatt új abroncsokat szereltek fel az autójára, így nem veszített időt. 

„Ez valószínűleg a valaha megálmodott legrosszabb szabály. Hogy a piros zászló alatt gumit lehet cserélni…” – bosszankodott Norris a Sky F1-nek. „Már tavaly is elmondtuk, hogy nem szeretnénk elvenni semmit Pierre-től, mert az emberek valószínűleg azt mondanák, ez a célunk, de azon a monzai versenyen ő akkor is ingyen tudott gumit cserélni. Nem érzem úgy, hogy ez megérdemelt, hiszen ez csak a szerencsén múlik. A szerencse, amit nem kellene odaadni senkinek, és ez a szép benne, hogy mégis odaadták valakinek.”

Mint mondta, éppen ez tette tönkre a mai versenyüket. „Úgy érzem, annyi mindent megteszünk, hogy aztán mindent elvegyenek tőlünk. Bosszantó, mert a csapat jó munkát végzett, az autó jó volt, de ez a hülye szabály mindent tönkretett” – magyarázta Norris.



A fiatal mclarenes úgy érzi, ha Verstappen nyert volna az ingyenes bokszkiállása után, akkor a Mercedes ugyanígy panaszkodna. „Egyszerűen azt érzem, hogy ez nagyon igazságtalan. Akkor is ki kell állni a bokszba, ha az inkább balszerencse, mint szerencse.”

Norris végül úgy-ahogy fel tudott zárkózni, végül a tizedik helyen intette le a kockás zászló. Csapattársa, Daniel Ricciardo a top 5-ben végzett, így Norris elismerte, a futamnak van pozitív momentuma is. „Jobb, mint a semmi. Danielnek szerencséje volt azzal, amivel nekem nem, ötödik lett, így azt hiszem, profitáltunk is ebből az egészből” – tette hozzá a brit.  „Ha mindketten kiállunk a bokszba, akkor valószínűleg ez lett volna az egyik legrosszabb napunk, amit csak elképzelhettünk.”

A McLaren brit pilótája összességében boldog, úgy érzi, jó munkát végzett, amikor volt rá lehetősége. „Szerintem ez egy jó nap volt a részemről, csak sajnos szerencsétlenek voltunk és ez tönkretett mindent.”

Szerencsére ez nem szegte kedvét Norrisnak és rendkívül élvezett vezetni a dzsiddai pályán. A frusztráló vasárnapot leszámítva boldogan hagyja el Szaúd-Arábiát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: