DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

„Nevetségesek az F1-es szuperlicenszszabályok”

A McLarent tesztelő Patricio O’Ward nem érti, hogyan nem lehet elegendő licenszpontja, miután harmadik és negyedik helyet szerzett az IndyCarban. Továbbra is álma a Formula-1.

Az utóbbi évek IndyCar-pilótái közül a kétszeres futamgyőztes, Patricio O’Ward jutott legközelebb a Formula-1-hez: mivel a tengerentúlon a McLaren SP versenyzője, Abu Dhabiban a wokingi istálló autóját tesztelhette jutalomként. Hogy a 22 éves mexikói versenyezhessen is az F1-ben, jelenleg távolinak tűnik – de ha akarna, sem mutatkozhatna be a királykategóriában, mivel nincsen meg a szuperlicenszhez szükséges 40 pontja.

A licenszpontok alapján 40 egységet kap az IndyCar bajnoka, 30-at a második helyezett, 20-at a harmadik, 10-et a negyedik – és így tovább a 10. helyezettig, akinek egy pont jut. O’Ward kevesli a szuperlicenszpontok számát saját eredményei tükrében:

„Szerintem nevetséges, hogy ha valaki negyedik és harmadik volt az IndyCar bajnokságában, nem kap 40 szuperlicenszpontot. Szerintem sok versenyző egyetért velem” – idézi az Autosport a McLaren-versenyzőt. „Tudomásom szerint a negyedik helyért 10 pont jár, a harmadikért pedig 20, tehát úgy számolom, nekem 30 pontom van a szuperlicenszhez. De nem igazán feszültem rá a pontokra, végső soron azon múlik, oda akarják-e adni neked. Ha nem, akkor bocs haver, kell várnod kell még egy évet, hogy 10 pontot szerezz.”



O’Ward elismeri, hogy célja a Formula-1-be kerülni – utoljára a négyszeres CART-bajnok, Sebastien Bourdais érkezett a tengerentúlról a királykategóriába. A mexikói fő küldetése egyelőre azonban az IndyCarhoz kötődik: meg akarja nyerni a bajnoki címet és az Indy 500-at.

„Amikor arról álmodtam, hogy autóversenyző leszek, ez szerepelt benne (az F1), ezért hazudnék, ha azt mondanám, nem akarom…  De ki tudja, az F1 opció lesz-e vagy sem. Nyilvánvaló, hogy ha igen, akkor száz százalékig megragadom, a helyemben minden egyes versenyző azt tenné, hiszen a Formula-1-ről van szó. Ezt néztem, miközben felnőttem, erről álmodtam. Ez a gyerekkori álom sosem veszik el. Most azonban itt vár rám a kihívás, azt akarom, hogy az emberek az IndyCarban örüljenek nekem. Meg akarom mutatni nekik, mi rejlik az IndyCarban: majd szólok, ha a Formula-1-be megyek, ha megtörténik valaha, de egyelőre nézzenek az IndyCarban” – mondta O’Ward. Ha a mexikói megnyerné a sorozatot, a szuperlicenszpontok miatt garantáltan nem kellene aggódnia.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: