DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Motor

„Nem kellett volna leigazolnunk Valentinót”

A szezon végén visszavonult Doktor utolsó csapatfőnöke vélekedett így az eredménytelen 2021-es szezont követően. Eközben az is hivatalossá vált, hol láthatjuk legközelebb versenyezni az olaszt.

Már rendelhető szerkesztőségünk újdonsága, a 2022-es lapozható MotoGP-s falinaptár, benne látványos fotókkal és a jövő évi futamok időpontjaival! Ha pedig nem szeretnél semmiről lemaradni, ami MotoGP, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Valentino Rossi a 2021-es szezonra a végül világbajnokká avanzsáló Fabio Quartararo érkezése miatt kikerült a Yamaha gyári csapatából, így a japánok szatellit alakulatánál, a Petronas SRT-nél teljesítette karrierje utolsó MotoGP-idényét. Amely korántsem volt túl sikeres: mindössze négyszer fért be a top 10-be, az összetettben pedig a 18. helyet kaparintotta meg.

Razlan Razali, a Petronas SRT csapatvezetője a SpeedWeek.com szakoldalnak adott interjújában el is ismerte, hogy félig-meddig megbánta a Doktor szerződtetését – hiszen míg 2020-ban Quartararóval és Franco Morbidellivel győzelmeket arattak, idén a pontszerzőzóna második felében szerepeltek legtöbbször:

rossi-2021-motogp-dppi



„Hogy őszinte legyek, nem kellett volna leigazolnunk Valentinót. Személy szerint én szkeptikus voltam addig, amíg Valentino ott nem állt a dobogó harmadik fokán a második jerezi futamon 2020-ban. Utána úgy voltam vele: ’oké, ez a srác képes rá’. Utána viszont romlottak az eredmények, de addigra már döntöttünk Valentinóról.”

Razali azt ugyanakkor leszögezte, hogy az általános vélekedéssel ellentétben nem a Yamaha „kényszerítette” rájuk a kilencszeres világbajnokot: „Mindig azt feltételezték, hogy nem volt más választásunk, mint leigazolni Valentinót. Azt feltételezték, hogy nyomást helyezett ránk a Yamaha, de nem, nem volt semmiféle nyomás.”

De vajon minek volt köszönhető, hogy elmaradtak az eredmények Rossitól? Razali szerint főként a 42 éves motoros életkora volt a ludas: „Úgy vélem, Valentino nyomást helyezett magára. A fiatal motorosok sokkal gyorsabbak. Valentino korábban jobb köridőket ért el, de ez most nem volt elég. Sikerre vágyott, a szíve és az elméje készen is állt rá, a teste viszont nem volt partner ebben.”

Ami Razaliékat illeti: 2022-ben immár WithU RNF Racing néven szerepelnek majd a MotoGP-ben Andrea Doviziosóval és a Moto3-ból érkező újonc Darryn Binderrel. Ennek kapcsán a csapatfőnök azt is elismerte, hogy utólag már elfogadná a távozó főszponzor, a Petronas júniusi ajánlatát, ám akkor ezt azért nem tette meg, mert még több pénzt akart kicsikarni a maláj támogatóból.

Ami pedig Rossit illeti: nemrég hivatalossá vált, amit eddig is tudtunk, hogy legközelebb a január 8-án rendezendő Gulf 12 óráson fog feltűnni, amelyet Abu Dhabiban rendeznek, s amely során a féltestvérével, Luca Marinivel, valamint jó barátjával, Alessio ’Uccio’ Saluccival fog osztozni a Kessel Racing 488 GT3-as Ferrariján. Ez lesz a Doktor első autóversenye a motoros visszavonulása óta, viszont ez még csak a kezdet, 2022-ben ugyanis valamely bajnokság GT-kategóriájában fog versenyezni – igaz, az még nem dőlt el, hogy hol, bár legutóbb az olasz klasszis külön kiemelte az amerikai IMSA-t, amelynek a daytonai 24 órás az idénynyitója.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: