KezdőlapExtraMost a Liberty új projektje vagy egy kiscsapat nyerte az Indy 500-at?

Most a Liberty új projektje vagy egy kiscsapat nyerte az Indy 500-at?

-

Az idei Indy 500 a mindenképpen emlékezetes marad, Hélio Castroneves ugyanis beállította a legjobb győzelem rekordját. Ami igazán különleges, hogy mindezt egy kiscsapattal tette.

A brazil veterán – bár bajnoki címe sincs – már negyedszerre győzött a híres oválon. Legutóbb 2009-ben, először pedig kereken 20 éve ünnepelhetett Indianapolisban.

Ezzel csatlakozott a verseny történetének leghíresebbjeihez, A.J.Foyt, Al Unser és Rick Mears is négyszer tudott nyerni. Ez a jelenlegi rekord.

Castroneves eddig mindig a Penske színeiben indult, most azonban egy elég ismeretlen csapattal tudta megszerezni 12 év után első Indy 500 győzelmét.

Az IndyCar mezőnyének egységesen a kasznit a Dallara, az aeroscreent a Red Bull, a motorokat pedig a Honda és a Chevrolet gyártja. Az autók között tehát nincs nagy különbség. A nagyobb költségvetésű csapatok annyiból élveznek előnyt, hogy jobb mérnököket és pilótákat tudnak szerződtetni, illetve több autót tudnak indítani.

Ilyen például az Andretti Autosport, a Chip Ganassi Racing vagy – az IndyCar sorozat és az Indianapolis Motor Speedway tulajdonosa – a Team Penske is. Nekik általában van lehetőségük arra is, hogy néhány versenyen még egy autót indítsanak.

Ez a három csapat négy-négy autóval rendelkezik a mezőnyben. Általában Indy 500 győztesek (Andretti: Alexander Rossi & Ryan Hunter-Reay, Ganassi: Scott Dixon & Tony Kanaan, Penske: Will Power & Simon Pagenaud), bajnokok (a fentiek közül Rossin kívül mindenki) vagy más szériákból jól ismert versenyzők (Marcus Ericsson, Jimmie Johnson & Scott McLaughlin) ülnek ezekben az ülésekben.

Persze, – ahogy ezt az idei év is mutatja – mindez nem garancia a sikerre. Az egyenlő autók és feltörekvő fiatalok miatt gyakran születik a papírformától eltérő eredmény. Az idei Indy 500-győztes csapat, a Meyer Shank Racing például csak 2017 óta a mezőny tagja. Ráadásul csak tavaly futották első teljes szezonjukat Jack Harvey-val.

Az idei Indy 500-on először volt két autójuk egyszerre a mezőnyben. A tapasztalt Hélio Castronevesnek köszönhetően első versenyüket – rögtön a legfontosabbat – nyerték.

Előtte Michael Shank csapata inkább a sportautók világában mozgott. A tavalyi szezon előtt pedig mindig egy másik nagyobb csapat (Andretti vagy az Arrow McLaren SP elődje) technikai segítségével vettek részt néhány IndyCar versenyen.

De hiába a kis történelem, nem őket gyámoltalannak tekinteni. A társtulajdonos, Jim Meyer annak Sirius XM-nek volt az igazgatója, amely cég nagy részét a Forma-1-et is felvásárló Liberty Media birtokolja.

Ráadásul télen a Liberty közvetlenül is befektetett a csapatba. Így bőven van a vitorlájukban szél, a bővítés nem véletlenül történt. Az Indy 500 győzelem nagyott dob az együttes ázsióján. Könnyen lehet, hogy jövőre őket is több autóval láthatjuk az IndyCarban.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

NTT INDYCAR SERIES (@indycar) által megosztott bejegyzés