DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Mindkét élcsapat szerint Mercedes-pálya lesz Dzsidda

Újra ismeretlen helyszínre érkezik a Formula-1. Christian Horner szerint a szaúdi aszfaltcsík a Mercedesnek fog kedvezni, és a németek mérnöki gárdájában is sokat várnak a vonalvezetéstől, igaz, Austint sem felejtik el.

A Dzsidda városában épült versenyhelyszínt a világ leggyorsabb utcai pályájaként népszerűsítik a szervezők: a 6,1 kilométeres aszfaltcsíkon a becsült végsebesség 322 km/h, az átlagsebesség pedig 250 km/h felett várható. A gyorsabb pályákon márpedig általában a Mercedes szerepelt erősebben idén.

„A következő pálya valószínűleg a Mercedesnek fog kedvezni. Abu Dhabi az átépítés után, ki tudja” – idézi a rivális Red Bull csapatfőnökét, Christian Hornert a RaceFans.net. „Mindenesetre eddig hihetetlenül szoros volt a verseny, ezért ezekre a futamokra az egyéni bajnokságban nyolc pont előnnyel készülünk, a konstruktőrök között pedig öt pontra csökkentettük lemaradásunk. Mindkettő teljes mértékben nyitott, ami fantasztikus dolog most, a világbajnokság tetőpontján.”



Az persze nem újdonság idén, hogy az élcsapatok azt mondják, egy pálya az ellenfélnek fog jobban kedvezni – ezúttal viszont a Mercedes táborában is úgy vélekednek, feléjük billenhet a mérleg.

„Egy újabb ismeretlen következik, az elmúlt futamokon pedig nagy ingadozásokat láthattunk a teljesítményben. Ha megvizsgáljuk a szaúdi pálya vonalvezetését, úgy vélem, kedveznie kell számunkra. Lewisnak pedig rendelkezésére fog állni az erősebb motor, ami hasznos pluszt ad neki” – mondta Andrew Shovlin, a Mercedes pályaszéli mérnökigazgatója.

„A pályának kedveznie kell az autónak, de valószínűleg ugyanezt mondtuk volna Austinban is, ahol úgy éreztük, jó beállításaink lesznek és a Red Bullnak kell harcolnia, mégis ők voltak kisebb előnyben. Ezért mindig óvatosak vagyunk a versenyek előtt, nem gondolhatjuk azt, hogy minden a mi kezünkre fog játszani. Azt azonban tudjuk, mi kell a megfelelő beállításhoz és a gumik megfelelő működéséhez” – mutatott rá Shovlin, hogy az USA Nagydíjon sem érvényesült a papírforma. Szavaiból azonban mégiscsak érződik: a Mercedes magabiztos a Szaúd-Arábiai Nagydíj előtt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: