KezdőlapFastest SlapMichelisz Norbert: Fontos, hogy legyenek véleménykülönbségek

Michelisz Norbert: Fontos, hogy legyenek véleménykülönbségek

-

A nemzetközi élmezőnyben versenyez, mégis szívügye a hazai autósport. Michelisz Norberttel az MNASZ tisztújítás előtt készítettünk interjút.

Hogy látod pár nappal az MNASZ tisztújítója előtt a helyzetet?

Szakmai és előrelátó a Szujó Zoli által képviselt stratégia. Szerintem pontos helyzetképből indul ki és a megfelelő irányt célozza meg. Ugyanakkor van benne olyan terület is, ami számomra kevésbé fontos. A magyar autósportban például mindig is volt széthúzás. Egy olyan közegben, ahol egymással versengenek az erős egóval rendelkező szereplők, ez teljesen természetes. Sokan abból indulnak ki, hogy ők a legjobbak, hogy őket csak tisztességtelen eszközökkel lehet legyőzni. Mivel ez jellemből fakad és idővel sem fog változni, ezért én a helyében arra nem pazarolnék sok energiát, hogy mindenkit egymás szövetségesévé tegyek, mert az hosszútávon nagyon nehezen fenntartható, és félő, hogy feleslegesen sok, más értékes területen alkalmazható kapacitást emésztene fel.

A lényeg szerintem az, hogy a versengésből és eltérő érdekek képviseletéből fakadó széthúzás ne korlátozza a szövetség működését és lehetőségeit.

Azt mondtad, hogy a magyar autósportra jellemző ez. Máshol nincs ilyen?

De van. Ez a fajta széthúzás jelen van szinte mindenhol, legfeljebb a mértéke az, ami eltérhet. A véleménykülönbség egyébként jó dolog, mert ha kommunikálnak egymással a felek, akkor az előre viszi a világot. A rendszert kell úgy megalkotni, hogy több pénzzel, vagy erősebb kapcsolatokkal rendelkező résztvevők véleménye és érdekei ne telepedjenek a szövetségre és ezáltal megmaradjon a szakmai vita lehetősége.

Mi az, ami szerinted a leghangsúlyosabb elem a stratégiában?

Az utánpótlásnevelés, azon belül pedig a gokartos közösség rendbehozatala. Ez az Alfája és az Omegája bármilyen tehetségkutatással, tehetséggondozással kapcsolatos elképzelésnek. Kálmán Peti szakmai tudása elnökségi tagként ezen a területen elengedhetetlen. Fontos, hogy fiatal hazai tehetségeknek egy olyan belépő közeg álljon rendelkezésére, ami anyagilag hozzáférhető és ahol összemérhetik tudásukat másokkal.

Most sokan felszisszentek, azok közül, akik vagy nem pontosan értik a háttérben rejlő összefüggéseket, vagy csak a saját szakáguk szemüvegén keresztül nézik a sportot. Magyarázd meg miért gondolod ennyire fontosnak a gokartot!

A gokartos közeg reformja azért fontos, mert a rendszerbe illesztett tehetséggondozás ezen a területen tud megvalósulni úgy, hogy a magyar autósport egésze fejlődjön. Ha adottak egy jól működő rendszerben kinevelt tehetségek, akkor jöhetnek a folyamatos nemzetközi sikerek. Ezután pedig a politikai döntéshozók figyelme ebbe az irányba terelődik. Erre azért van szükség, mert a hazai autósport megítélése a sorozatos szabálytalanságoknak és finanszírozással kapcsolatos visszaéléseknek köszönhetően nagyon kétes. Kétségtelen ezen kívül, hogy az elmúlt években voltak autósporthoz köthető sportsikerek, nemzetközileg is értékelhető eredmények. Azonban ezek az eredmények – köztük a saját eredményeim is – egyéneknek, illetve szerencsés egybeeséseknek, találkozásoknak voltak köszönhetőek és nem egy tehetséggondozással kapcsolatos átfogó rendszer elemei voltak. Sajnos objektív elemekkel teletűzdelt rendszer nélkül előfordulhat a jövőben, hogy a tehetség sokáig nem találkozik majd pénzzel vagy szerencsével. Szeretném ha ezek a véletlenszerűségek és szubjektív elemek sokkal kisebb szerephez jutnának a jövőben.

De hogy a kérdésre konkrétabban is válaszoljak, a gokartsport azért az alapja bármilyen tehetséggondozásnak, mert a gokart az a versenyeszköz, ami mindenféle szakághoz nagyon jó alapokat ad. Maradjunk a rallynál, ahol megfigyelhető, hogy nagyon sok nemzetközileg sikeres rallyversenyző kezdte gokarttal a pályafutását. A pályaautózásnál ez pláne nem kérdés. Emellett a kezdeti költségvonzata is előnyösebb a többi szakágnál és itt lehet a legfiatalabban elkezdeni az egymással való versengést.

Ez persze nem azt jelenti, hogy csak a gokarttal foglalkozzunk, hanem inkább azt, hogy első lépésként legyen meg egy anyagilag hozzáférhetőbb, nagyon erős és népes hazai bajnokság, lehetőleg közel egyenlő technikai feltételekkel a legfiatalabb korosztály számára. Ha ez adott, és marad a szövetségen belül pénz és kapacitás, akkor elő lehet venni a tehetséggondozással kapcsolatos piramis más szakágak által képviselt felsőbb lépcsőfokait is.

Most mi a baj a hazai rendszerrel?

Ma a lakosság 99 százalékának elképzelhetetlen, hogy elkezdjen gokartozni.  Egyrészt azért, mert nincs felesleges, versenyzésre fordítható pénze. Másrészt, ha van is elegendő pénze, akkor is egy olyan közeggel találkozik, ahol pénzért eredményeket vásárolhat. Ez azt jelenti, hogy sok esetben a jobb anyagi lehetőségekkel rendelkezők ezt technikai előnyre majd eredményre tudják váltani. Ennél fogva sokszor olyan versenyzők kapnak figyelmet és szívják ezt el a többiektől, akik aztán később jönnek rá arra, hogy nem elég jók. Gyorsan tisztáznám, hogy ez nem azt jelenti, hogy a jelenleg nemzetközi szinten jó eredményeket elérő gokartversenyzőink ne lennének tehetségesek, hanem azt, hogy ha lenne szövetség által felügyelt, jól működő tehetséggondozási rendszerünk, akkor nagy valószínűséggel sokkal többen lennének sikeresek nemzetközileg ma is.

MICHELISZ Norbert
Fotó: Grégory Lenormand/DPPI/FIA WTCR

Számomra egy jól működő rendszerben követve van a technikai fejlődés tehetséggondozás terén is. Ami mérhető, azt mérni kell, ellenőrizve az eredményt. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden mérhető, és fejlődési pályák minden esetben pontosan előrejelezhetőek, valamint figyelmen kívül kell hagyni minden szubjektív véleményt, elemet. Ez a mostani hazai közegből nekem nagyon hiányzik és ebben Zolival régóta egyetértünk.

Az is előfordulhat, hogy a rendelkezésre álló időbeli és anyagi korlátok miatt nem mindig racionális döntés ez a hozzáállás, de elengedhetetlen hogy az arányokat hangsúlyosan az objektivitás felé tereljük, ezzel csökkentve a hibázás és a nem hatékonyan elköltött anyagi források esélyét.

Szujó Zoltán és a csapata meg tudja oldani ezeket a problémákat és feladatokat?

Ezek fajsúlyos problémák és nagyon nehéz feladatok. Zoli az évek során megszerzett tapasztalata révén képben van az autósport szükségleteit illetően. Emellett rendelkezik érdekérvényesítő képességgel, megfelelő kommunikációs csatornákkal és remek nemzetközi és hazai kapcsolatrendszere van. De ami ennél is fontosabb, hogy látom rajta a tettvágyat és a mérhetetlen elköteleződést a magyar autósport iránt, ami elengedhetetlen lesz a problémák megoldásában és a feladatok megvalósításában.

Az országjárás, a kidolgozott stratégia, és az erre érkező a visszajelzések begyűjtése mennyire fontos?

Ahogy a második kérdésre adott válaszomban is jeleztem, fontos, hogy legyenek véleménykülönbségek és ezekről nyíltan lehessen beszélni. Rám nagyon pozitív benyomást tesz, hogy közönség előtt, nyíltan és interaktív módon kommunikál az elképzeléseiről és a megalkotott stratégiájáról. Ez fontos, mert ezáltal felvállalja, hogy később számon kérjék és lehetőséget teremt, hogy visszajelzéseket kaphasson a közegtől. Számomra ez alapvető elvárás, ezért örülök neki, hogy belefogott az országjárásba. Ezek a fórumokon való részvétel számomra azt mutatja, hogy ez a csapat ki mer állni, fel meri vállalni az értelmes, konstruktív vitákat.

Michelisz kívánságát teljesíti a WTCR utódja?