DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Miben változik az új F1-es Williams?

Egyelőre csak a festését láthattuk az FW45-ösnek, de a csapat teljesítményért felelős vezetője szerint lesz egy terület, ahol szembetűnő lesz az eltérés.

Hétfőn a Williams volt a harmadik Formula-1-es alakulat, amely bemutatta 2023-as, Gulf-logóval ellátott festését – de csak azt, az igazi FW45-ösre ugyanis még várnunk kell a jövő hétig, amikor Silverstone-ban tart majd az istálló egy bejáratást az új versenygéppel. Dave Robson, a Williams teljesítményért felelős vezetője ugyanakkor a Formula.hu jelenlétében zajló sajtóbeszélgetésen elárulta, milyen változásokra számíthatunk az előző évi modellhez képest:

„Jól haladunk, folyamatban van az autó építése” – fogalmazott a szakember. „Az autó rendszerének elég nagy szeleteit teszteltük külön, most pedig kezd összeállni az egész, rövidesen készen fog állni. Az FW44-eshez képest az egész autó egy továbbfejlesztésnek tekinthető a fizikai megjelenését illetően. Nyilván van néhány a szabályokból következő változtatás, a többit pedig hamarosan látni fogjuk.”

f1-williams-fw45-festes-2023



„Talán a legnyilvánvalóbb változás a tavalyi évhez képest az oldaldoboz kialakítása lesz: ennek a folyamatát már részben elkezdtük a tavalyi silverstone-i csomaggal, de nem tudtuk teljesen végrehajtani a kívánt változtatásokat a hűtők elhelyezkedése miatt. De most volt lehetőségünk átdolgozni, és valószínűleg ez lesz a legláthatóbb változás.”

A Williams tavaly sereghajtóként végzett a konstruktőrök között az F1-ben, de Robson úgy érzi, az eddig látottak alapján van okuk bizakodni némi előrelépésben:

„Nehéz pontosan tudni, mennyit tudunk visszahozni, ez függ attól is, hol állnak a többiek. A padlólemezt érintő módosítások visszavetettek minket, ahogy mindenki mást is” – utalt a főként a delfinezés kontrollálása miatt hozott technikai szabályváltozásokra. „Úgy gondolom, elégedettek lehetünk azzal, ahogy arra reagáltunk, de összességében az autó előrelépést jelent. Láttuk a szimulátorban, hogy elég jól dolgoztunk néhány problémás területen, amelyek eléggé egyértelműek voltak tavaly a pilótáink számára. Szóval reméljük, hogy egyfelől ennek a pályán is látni fogjuk az eredményét, másfelől pedig köridőben is meg fog mutatkozni. Ez mind nagyon biztató.”

Mit hozhat magával az új F1-es csapatfőnök?

A Williamsnél nemcsak az autó lesz új, hanem részben a pilótafelállás is, hiszen Nicholas Latifit az újonc Logan Sargeant váltja Alexander Albon oldalán. Ráadásul Jost Capito csapatvezetői székét pedig a Mercedes eddigi stratégiai igazgatója, James Vowles fogja elfoglalni néhány hét múlva. A rövidesen munkába álló új csapatfőnökről így beszélt Robson:

„Amikor néhány héten belül megérkezik, megtudjuk, mit tervez. Amit hoz magával, az a Mercedesnél és az elődjeinél szerzett hatalmas tapasztalat. Tudja, mi kell ahhoz, hogy a csúcsra jusson egy csapat és ott is maradjon. Úgy gondolom, rendkívül ambiciózus, nyilvánvalóan roppant okos, úgyhogy várjuk, hogy csatlakozzon hozzánk és vezessen minket az utunk következő szakaszán.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: