2024. április 24. 10:56
KezdőlapMotoGPMeregalli: Hiszek Morbidelliben

Meregalli: Hiszek Morbidelliben

Annak ellenére, hogy a 2022-es szezon eddig nem sikerült enyhén szólva sem fényesen Morbidelli számára, Meregalli továbbra is hisz benne és csapata mindent megtesz azért, hogy az olasz régi formáját láthassuk.

Míg Fabio Quartararo három győzelemmel és három második hellyel a világbajnokság élén kezdte meg a nyári szünetet, addig csapattársa, Franco Morbidelli tizenegy futamból mindössze 25 pontot szerzett – 147-el kevesebbet, mint a címvédő.

„Jelenleg Fabio az egyetlen, aki igazán ki tudja használni a Yamaha jó tulajdonságait” – ismerte el Massimo Meregalli csapatfőnök. „De nagyon keményen dolgozunk azon, hogy Franco visszatérjen oda, ahol 2020-ban volt. Mindannyian ismerjük a képességeit, és addig nem adjuk fel, amíg el nem érjük ezt a célt.”

Meregalli nem akarta szó nélkül hagyni a felreppent „kritikákat”, miszerint a Yamaha látszólag csak egy versenyzőt támogat. „Ez eleve nem volt stratégia” – állította határozottan az olasz. „Ebben a pillanatban szembesültünk ezzel a helyzettel, de tudjuk, hogy Franco milyen gyors. Tényleg keressük a megoldást, hogy jobban érezze magát a motoron, gyorsabb és egyenletesebb legyen a teljesítménye. Mert nem hiszem, hogy a versenyeredményei azt sugallják, amit az utóbbi futamokon mutat. A tempója valóban javul. Ami most hiányzik, az az időmérés. Ott küszködik – ezt is nehéz megérteni, de a túl sok tapadásra panaszkodik. Nem tudja úgy befordítani a motort, ahogy szeretné.”

„De meggyőződésem, hogy a versenyeken elért eredményei egy jobb rajtpozícióval biztosan jobbak lennének” – tette hozzá a Yamaha csapatfőnöke. „Hiszen köztudott, hogy a versenyen nem könnyű pozíciókat szerezni, különösen nekünk nem könnyű. Ha sikerül elérnünk, hogy előrébb kezdjen, akkor Franky is elkezdi majd visszanyerni a tempóját.”

A csapatfőnöktől megkérdezték, hogy lehetséges-e, hogy a Yamaha visszateszi Morbidellit Ramon Forcadához, a sikeres Petronas SRT-s időkből származó csapatfőnökéhez? Elvégre a duó három MotoGP-futamot nyert. A Yamaha gyári csapatában a 2017-es Moto2-es világbajnok Patrick Primmerrel dolgozik együtt.

„Nem hiszem, hogy ez lenne a probléma”legyintett Meregalli. „Elégedett a csapatával, és mi is hiszünk Patrick Primmer képességeiben.”

Meregalli egy másik okot is sejt Morbidelli problémáinak hátterében: Még ha 2020-ban is a Yamaha versenyzője volt, most egy olyan motoron ül, ami más. Néha megpróbálja megtalálni ugyanazt az érzést, mint 2020-ban, de a 2022-es motornak más a karakterisztikája. Próbálunk azon dolgozni, hogy jobban érezze magát a motoron – a csapat tagjaival együtt. És mi is úgy gondoljuk, hogy nagyon jó szakemberek” – erősítette meg a Yamaha csapatfőnöke.