DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Menetpróba - Volvo XC40 Recharge Twin Pro

A svéd vállalat a belépő szintű szabadidő-autóját elektromos kivitelben is árulja, így a kocsival már minden vásárlói igényt lefed. Menetpróbánkat ugyan kalandossá tette a téli időjárás és a hosszabb táv, de az autót így is különleges darabként értékelhettük.

A kicsit nehézkesen indult mobilos regisztráció után már az applikáción keresztül követhetjük az olyan alapinformációkat, mint az autó töltöttsége vagy a programozható állófűtés, amely kiválóan működött. A rendszer motorját a Google szállította, így a központi kijelző menürendszere egyszerűbben kezelhető, átláthatóbb és nagyon profi a mobiltelefonos összekötése az androidos telefonokkal. Ez nagy előrelépés, mert korábban a 9 colos képernyő elődjén talán a leglogikátlanabb felépítésű menürendszer futott. A sofőr előtt most egy 12,9 colos kijelző található, ezen futtatható a navigáció, ráadásul jól is használható.

menetproba-volvo-xc40-recharge-twin-pro-01



A nettó 75 kWh kapacitású akkumulátor papíron 400, jó időben, közúton 280-320 kilométeres hatótávot biztosít, ami már önmagában is magas fogyasztásnak számít. Ráadásul ezt a nagy homlokfelület, az autópálya-közeli tempó és a fűtés hármasa komolyan meg tudja tizedelni. Ha a fülkében viszonylag jó hőmérsékleten akarunk utazni – 100 km/óra fölött – akkor inkább az említettnél alacsonyabb hatótávban érdemes gondolkodni.

menetproba-volvo-xc40-recharge-twin-pro-03

Egyébként az XC40 elektromos változata hozza a típus otthonosságát, praktikusságát, kényelmét és a hátul ülők bőséges lábterét. A 2,2 tonnás önsúly mellett a csomagtartó csökkenése a negatívum (–33 liter), így 419 literrel lehet számolni, ami az ülések eldöntését követően 1295-re növekszik. Vigasztalhat minket, hogy elöl is kialakítottak egy 31 literes tárolórekeszt, itt elférhet a töltőkábel. És ha már a kábeleknél tartunk: érdekes árképzés, hogy amennyiben 230 voltos vagy Type2-es kábelt is kérne a tulajdonos, akkor csak az egyik jár ingyen az XC40-hez, a másik 105 ezer forintba kerül.

menetproba-volvo-xc40-recharge-twin-pro-02

Furcsa, tömzsi tankalakkal álmodták meg a tervezők a Volvo kis szabadidő-autóját

A modell ideális körülmények között szerencsére képes elvarázsolni mindenkit: a 4,9 másodperces gyorsulás letaglózó, és az is lenyűgöző, hogy a kanyarokban is mennyire kezelhető marad a svéd szabadidő-autó. Azért a pályanapoknak persze ne ezzel a kocsival induljunk neki...

Műszaki adatok:

Hossz/szél./mag.: 4425/1863/1647 mm                                         

Motor: két villanymotor, 408 LE, 660 Nm                               

Gyorsulás (0–100 km/h): 4,9 másodperc                                                                

Ár: 24 000 003 Ft (alapár: 20 730 000 Ft)                                          

Tesztautó: Volvo Autó Hungária

 

Téli tapasztalatok

Az elektromos autózás évről évre könnyebb, mert a járművek egyre korszerűbbek, a töltőhálózat pedig folyamatosan növekszik – így sokan gondolkodnak a zöld autóra váltáson. Azonban mielőtt döntünk, gondoljunk át néhány fontos szempontot.

Például az egyik elektromos autós alaptételt, mely szerint annak a legegyszerűbb a tisztán villanyautót tartania, aki otthon kiépített töltőhellyel rendelkezik. A legideálisabb, ha napelemek találhatók a tetőn vagy a kertben, így minimális vagy nulla a töltésdíj. Ha autópálya mellett kell tankolni, az drága és viszonylagos gyorsasága ellenére is sok kiesett idő. Erről Volvónk esetében is meggyőződtünk, mert tesztautónk töltésének árából egy dízeljárművel bizony jóval nagyobb kilométerszámot ki lehetett volna hozni – ráadásul a tempóra sem kellett volna figyelnünk autózás közben. És akkor a „tankolási” időről még nem is beszéltünk.

Könyveljük el alaptételnek, hogy a hideg és a nagy meleg nem barátja a villanyautósnak. Ezért aki nem kizárólag városban és a hatótávon belüli ingázásra használja, hanem komolyabb távokban gondolkodik, az alaposan nézzen utána a kiszemelt típusnak. S ha lehet, a döntése előtt a keményebb téli napokon vagy nyári forróságban is tegye próbára a kiszemelt járművet.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: