Kezdőlape-MobilityMázlival, de Hamilton csapatáé az Extreme E-pole Dakarban is

Mázlival, de Hamilton csapatáé az Extreme E-pole Dakarban is

-

A X44 párosa, Loeb és Gutierrez nyerte az Extreme E időmérőjét – és az ezzel járó pontokat – az Óceán X-Prix-n, Szenegálban.

Maga a pálya az óceán partján helyezkedik el, és a víz közelsége miatt nem jelent akkora problémát a felvert homok, mint Szaúd-Arábiában. A tengerpart mellett bokrok között kanyarog a kitűzött útvonal, egy helyen egy kisebb ugratóval, illetve egyszer fák alatt is áthalad.

Dakar, Ocean XPrix, Extreme E, racingline.hu
Fotó: Extreme E

Az edzések alatt nyilvánvalóvá vált, hogy a feszített tempó a meghibásodás kockázatát vonja maga után, tehát kifizetődő lehet óvatosabban haladni bizonyos szakaszokon. Illetve a másik fontos különbség a pálya állapotának romlása volt, tehát később indulók kis hátrányban voltak.

Az időmérő első körében a Sainz és az Andretti legénység is technikai hibától szenvedett. Előbbi nem tudta befejezni körét, míg az utóbbiak perceket hagytak ott a többiekkel szemben.

Kyle Leduc (Ganassi) jól mozgott a dűnék között, de a második próbálkozásnál őt is utolérte a technika ördöge. Az autó leállt, és az újraindítás miatt elvesztegetett percek azt jelentették számukra, hogy nem jutottak tovább az elődöntőbe.

Pedig jól álltak egészen addig, a teljesen amerikai csapat még a viszonyítási alapként szolgáló Hamilton-alakulat idejénél is jobban álltak.

Az Extreme E beugrója, Jutta Kleinschmidt (Abt Cupra) csapattársával, Mattias Ekströmmel együtt jó tempót futottak, de az első nekifutás cseréjénél elkövetett szabálytalanság miatt büntetést kaptak, és ők is kiestek a pole-ért folytatott küzdelemből.

Végül Loeb és Gutierrez (X44) végeztek a legjobb idővel az Extreme E első versenyét megnyerő Rosberg-duó (Kristoffersson és Taylor) előtt. Rajtuk kívül a hátráltatás ellenére az Abt Cupra alakulat lesz még ott az első elődöntőben.

A másodikban – ahonnan az új szabályok értelmében két autó is továbbjut – Button csapata, a Xite Energy és a Veloce szerepel majd, a helyosztón pedig a technikai problémával találkozó csapatok vesznek majd részt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Extreme E (@extremeelive) által megosztott bejegyzés