KezdőlapFormula 1Marko: Ha Verstappen elhúz öt másodpercre, tíz másodpercre büntetik

Marko: Ha Verstappen elhúz öt másodpercre, tíz másodpercre büntetik

-

Dr. Helmut Marko úgy vélekedik, a Red Bull nem hibázott, amikor Max Verstappent rögtön arra utasították, hogy engedje vissza Lewis Hamiltont a pályán kívül befejezett előzését követően. A Bahreini Nagydíjon ez döntő momentumnak bizonyult, a holland ugyanis már nem tudta visszaelőzni brit riválisát az utolsó néhány körben, így 2021 első versenyének végén Lewis Hamilton ünnepelhetett.

Egy helyettes steward, Emanuele Pirro azonban úgy gondolja, Verstappen nyerhetett is volna, hiszen vélhetően öt másodperc körüli büntetést adtak volna neki, ha nem engedi vissza Hamiltont. Abban pedig viszonylag nagy az egyetértés, hogy ki is autózta volna ezt a különbséget a verseny végéig.

„Max azt mondta, simán el tudott volna húzni öt másodpercre az élen” – szögezte le Helmut Marko egy osztrák lap hasábjain. „De akkor tíz másodpercet adtak volna neki.”

Azonban még így is vannak pozitívumok a Red Bull háza táján, ez kétségtelen. Marko elismerte, hogy a kvalifikáció után végre újra az volt az érzése, hogy „harcolhatnak a világbajnoki címért”.

„Ez nagy megkönnyebbülés volt. De talán ez túl eufórikussá tett minket.”

De nem ez volt az egyetlen probléma. Már a felvezető körön gondok adódtak, hiszen Sergio Pérez autója megállt, de a mexikói végül a boxból rajtolva tudta folytatni és az ötödök helyen ért célba első Red Bullos versenyén. Verstappen pedig differenciálproblémákkal küzdött és a Red Bull sem reagált megfelelően az alacsonyabb hőmérsékletre.

„Aztán ott volt Max szerencsétlen előzési manővere. Tanulnunk kell ezekből a hibákból” – tette hozzá. „Ha le akarod győzni a Mercedest, tökéletesnek kell lenned. Mert el kell ismerni, hogy Hamilton tökéletesen versenyzett.”

Marko végezetül cáfolta, hogy egy komolyabb fejlesztéssel érkeznének a következő fordulóra: „Imolában nagyjából ugyanolyan autónk lesz, mint Bahreinben volt. Az első nagyobb frissítés a harmadik versenyre, Portugáliára érkezik majd.”