Marko: Ha fekszik neki az autó, Verstappen fél másodperccel gyorsabb Pereznél - F1VILÁG.HU

Marko: Ha fekszik neki az autó, Verstappen fél másodperccel gyorsabb Pereznél

HIRDETÉS
Nem kertelt a Red Bull motorsport-tanácsadója: Dr. Helmut Marko kerek-perec kijelentette, Max Verstappen nagyjából fél másodperccel tud gyorsabb lenni csapattársánál, Sergio Pereznél, amennyiben az autó is fekszik neki.
MIAMI, FLORIDA - MAY 07: Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB18 leads Sergio Perez of Mexico driving the (11) Oracle Red Bull Racing RB18 on track during final practice ahead of the F1 Grand Prix of Miami at the Miami International Autodrome on May 07, 2022 in Miami, Florida. (Photo by Jared C. Tilton/Getty Images)

Pedig a 2022-es szezon nehezen indult a holland számára, és azt Marko is elismeri, az RB18-as kezdetben nemigen feküdt Verstappennek, ennek volt köszönhető az, hogy csapattársa, Perez látszólag tartani tudta vele a lépést.

A hollandnak alkalmazkodnia kellett, miközben a Red Bull is egyre több fejlesztést vonultatott fel az évad során – és egyre jobban kezdett kialakulni azt a minta, mely alapján a világbajnok pilóta egy körön nagyjából fél másodperccel tudott gyorsabb lenni rutinos csapattársánál. Helmut Marko viszont cáfolja, hogy az évközi fejlesztésekkel elkezdték Verstappenre szabni az autót.

„Ez természetesen nonszensz” – mondta az osztrák szakember. „A legfőbb probléma az volt, hogy az autó túlsúlyos volt – még most is a minimumsúly felett vagyunk. Az aerodinamikával az első naptól kezdve nem volt semmi gond. Viszont azt soha nem hittem volna, hogy ennyire jól fog alakulni az idei év. Mit is mondott Max Ausztráliában? Azt, hogy 36 versenyre van szüksége arra, hogy megelőzze Leclerc-t. Ami nehéz lett volna egy idényen belül…”

„De aztán felgyorsítottuk a fejlesztési programunkat. A hibákat kielemeztük: az első két kiesés a Red Bull miatt következett be. A harmadik probléma a Honda részéről történt. Aztán javítottunk a minőségellenőrzésen.”

Bár az RB18-as kétségkívül a Red Bull egyik legjobb versenyautója azóta, hogy az energiaital-gyárosok csatlakoztak a Forma-1-hez, Marko azt mondja, ez nem lett volna elegendő a világbajnoki címekhez, kellett Verstappen zsenialitása is.

„Mindkettőra szükség volt. A szezon elején láthattuk, hogy Max ugyanolyan gyors, mint Checo egy olyan autóval, ami nem feküdt a vezetési stílusának. Ha az autó fekszik Verstappennek, akkor pedig fél másodperccel gyorsabb.”

Bár a Red Bull mindkét világbajnoki címet bezsebelte, továbbra is keményen dolgozik, hiszen Perez révén az egyéni összetett második helyét is be szeretnék biztosítani.

„Ha már minden elértél, az extrákra kell rámenni, mert szükség van valamiféle ösztönzésre, hogy motiváltan tartsuk az embereket” – mondta Helmut Marko.

Perez előnye jelenleg 5 pont a tabellán a 3. helyezett Charles Leclerc-rel szemben.

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!