2024. április 26. 04:23
KezdőlapMotoGPMarc Márquezt és saját csapattársát is figyelmeztette a tavalyi szezon meglepetésembere

Marc Márquezt és saját csapattársát is figyelmeztette a tavalyi szezon meglepetésembere

Enea Bastianini úgy véli, Marc Márquez a vb-címért fog harcolni idén, de már nem lesz annyira könnyű dolga, mint korábban oly sokszor. A gyári Ducati új pilótája szerint nem lesz probléma csapaton belül, de hangsúlyozta, mindenekelőtt Francesco Bagnaiát akarja legyőzni.

Marc Márquez arra készül, hogy idén megszerezze hetedik világbajnoki címét a MotoGP-ben. A spanyol versenyzőt a 2020-as szezonnyitón elszenvedett sérülése hátráltatta az elmúlt három évben, ám most már egyértelműen kimondta, hogy vissza akar ülni a sportág trónjára. Azonban még akkor sem biztos, hogy könnyű dolga lesz, ha ő és a Honda is versenyképesnek bizonyul.

Elmúltak az idilli évek, Marc Márquez háborúra készül

Márquez 2013 és 2019 között hatszor végzett a pontverseny élén, és ebből négyszer végtelenül simán tette mindezt, hiszen már minimum három futammal a vége előtt bebiztosította elsőségét. Felmerül a kérdés, hogy ehhez hasonlóra idén lehet-e esélye, ám Enea Bastianini úgy véli, elmúltak már azok az idők, amikor valaki ennyire dominálhatott.

Sok-sok éven át ő volt az etalon, de mostanra nőtt a színvonal, több gyors versenyző van – nyilatkozta az idén már a gyári Ducatinál versenyző pilóta a La Gazzetta dello Sportnak. – A bajnoki címért fog harcolni, ez élteti, de már nem lesz olyan könnyű dolga, mint régen.” A semleges szurkolók alighanem azt szeretnék, hogy az olasz motorosnak igaza legyen, ellenkező esetben unalmas idénynek nézhetünk elébe.

És hogy kik nehezíthetik meg Márquez dolgát, vagy adott esetben lehetetleníthetik el őt? Fabio Quartararo mellett elsősorban Bastianininek és csapattársának, a címvédő Francesco Bagnaiának lehet erre esélye. Utóbbi két pilóta sokak szerint szoros csatát vívhat egymással, ám ők egyelőre nem igazán foglalkoznak ezzel a lehetőséggel.

Jelenleg nevetünk ezen – jelentette ki az összetettbeli harmadik helyével az előző idény talán legkellemesebb meglepetését okozó Bastianini. – Lesz rivalizálás, de mi nagyon nyugodt emberek vagyunk, nem látom, hogy bármilyen probléma lenne közöttünk.” Az ifjabbik olasz versenyző hozzátette, bár elsősorban barátok, azért Bagnaiát tekinti a legnagyobb riválisának.

A Ducati sportigazgatója elárulta, aggódik-e a bombaerős versenyzőpáros rivalizálása miatt

Gyerekkorunk óta ismerjük egymást, és most először egy csapatban vagyunk – fogalmazott a La Repubblicának. – Tisztelem őt, de ő lesz az első számú ellenfelem. Bolognában jobban megtapsoltak engem, mint őt? Bagnaiának is számos szurkolója van.” Bastianini valóban nagy népszerűségnek örvend, és ez nemcsak az eredményeinek, hanem a hozzáállásának, stílusának is köszönhető.

Úgy vélem, sokan azért szeretnek engem, mert izgalmat akarok hozni az emberek életébe, át szeretném adni, amit érzek – magyarázta. – Mindezt anélkül, hogy túlságosan figyelembe venném a módját. Egy olyan korszakban, amely nem igazán teszi lehetővé, hogy az ember önmaga legyen, én mégis megpróbálom. Régi vágású fickó [vagyok]: ösztön, kevés számítás és sok szenvedély. Szeretném, ha a MotoGP visszatérne bizonyos csatákhoz, ha rajtam múlna, csak test a test elleni küzdelem lenne.”